Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Barwienie miedzi 
Autor Wiadomość

Post Barwienie miedzi
Witam

Natknąłem się na ciekawy opis barwienia miedzi w książce Sękowskiego.
Podaje on, że mamy 100g roztworu wodnego triosiarczanu sodowego Na2S2O3*5H2O (13g) oraz 100g roztworu wodnego octanu ołowiu Pb(CH3COO)2*3H2O. Zlewamy te dwa roztwory razem i wkładamy do niej miedzianą blaszkę, która będzie powoli zmieniać kolor na żółty, następnie brązowy, ciemnoniebieski i w końcu czarny.

Czy ktoś potrafi powiedzieć jakie związki, albo wg jakich reakcji będą przebiegać na powierzchni miedzi nadając jej różne kolory.

Pozdrawiam i z góry dziekuję za wszelkie sugestie.

2 sty 2015, o 17:21
@MODERATOR

Post Re: Barwienie miedzi
Jeśli czytaleś to w ksiażkach Stefana Sękowskiego to znając autora z wielu publikacji dobrze wiemy że wszystkie procesy są przez Niego niestety już nie żyjącego autora dokładnie opisywane od podstaw,
pzdr.
eko

3 sty 2015, o 01:11

Oto link do strony na której znalazłem te info:

http://www.staff.amu.edu.pl/~romantic/a ... 0Mb%29.pdf

Informacja ta jest na stronie 57 - proszę sprawdzić :)

Ani wcześniej, ani też potem nic na temat związków lub reakcji tam zachodzących nie ma napisane. Próbuje się domyślić, że jednym ze związków może być Cu(CH3COO)2 oraz CuS2O3, ale skąd ten zmieniający się kolor - nie pasuje mi to.
Poza tym wczoraj zrobiłem próbne doświadczenie, umieszczając kawałek miedzianej blaszki w zwykłym occie. Moczyła się ze 3 godziny i nic (ale zauważyłem za to, że w jej oparach powstała całkiem ładna patyna) :).

3 sty 2015, o 10:30

w occie nie ma za dużo tlenu rozpuszczonego, tam gdzie jest tlen i opary powstaje zasadowy octan

6 sty 2015, o 00:22

Związki siarki i miedzi. Miedź pokrywa się sztucznie patyną przez umieszczenie jej w słoju z mieszaniną węglanu wapnia i octu. Co jakiś czas naciera się ją octem. Dochodzę do wniosku ,że skoro zakwaszony tiosiarczan wydziela siarkę koloidalną , to ona może reagować z ołowiem i miedzią. Dalej barwa zmienia się tak samo jak w przypadku włosów -zmienia się wielkość kryształków związku -większa/mniejsza absorpcja światła.

8 sty 2015, o 14:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]