Witam, Ostatnio nawijam nasączone włókno węglowe na aluminiowe rurki. Przed nawijaniem włókna rurki są pokrywane woskiem po to, żeby później wosk wytopić i taka węglowa rurka bardzo łatwo zdejmuje się z rurki aluminiowej. Problem jest jednak z dobrym przyleganiem wosku do aluminium. Wosk jest nakładany na gorąco, ale nie zawsze chce dobrze przywierać. Jak można poprawić tę przyczepność? Ja teraz pomyślałem o tym, żeby dodać oleju roślinnego do roztopionego wosku, ale w zasadzie nie wiem czemu miałoby to działać, a próby zrobię jutro.
2 mar 2015, o 21:31
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Re: Adhezja wosku do aluminium
Przetrzyj rurkę drobnym papierem ściernym i ogrzej ją też a nie tylko wosk. Olej pogorszy sprawę.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
4 mar 2015, o 19:51
pawellukasz
Czemu olej pogorszy przyczepność? Ja dziś robiłem pierwsze próby i odczucia mam przeciwne.Jest jakby lepiej.
4 mar 2015, o 21:44
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Jeśli dodasz olej do wosku to obniży Ci kohezje (spoistość) wosku, przez co będzie on bardziej plastyczny, ale też wrażliwszy mechanicznie.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
5 mar 2015, o 19:54
pawellukasz
Zgadza się, ale powłoka z dodatkiem oleju jest dużo lepsza. Już parę dni doświadczeń to potwierdza.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości