Czy ktoś potrafiłby mi wytłumaczyć czym są nuklidy na koński rozum? i kiedy atom ma tylko jeden stały nuklid?
10 lis 2015, o 22:19
aleksanderwiel
Re: Nuklidy
Nuklidy to inaczej jedna z ważnych liczb w chemii, która mówi, ile neutronów i protonów zawiera dany pierwiastek. Nuklidy dzielą się na izotopy, izobary i izotony. Izotopy powinieneś znać, bo w gimnazjum chyba już są. Jak masz to lepiej zrozumieć to pierw musisz wiedzieć: A) z czego składa się jądro atomowe? B) wiedzieć, co określa liczba atomowa i masowa oraz jak je obliczyć? Spróbuj poszukać informacji.
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
11 lis 2015, o 02:47
Ariaalie
Mam napisane w podręcznikach, że nuklidy to odmiany tego samego pierwiastka, czyli, że różnią się liczą neutronów?
11 lis 2015, o 12:04
aleksanderwiel
To podręcznik Cię tym razem nie wprowadził w błąd. Porównaj sobie izotopy wodoru, czyli wodór (1), deuter (2) i tryt (3). Twoim zadaniem będzie znaleźć, czym one się różnią?
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
12 lis 2015, o 02:11
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
aleksanderwiel napisał(a):
Nuklidy to inaczej jedna z ważnych liczb w chemii, która mówi, ile neutronów i protonów zawiera dany pierwiastek
Nuklid to po prostu jądro atomowe o konkretnej, okreslonej liczbie nukleonów.
Ariaalie napisał(a):
Mam napisane w podręcznikach, że nuklidy to odmiany tego samego pierwiastka, czyli, że różnią się liczą neutronów?
Albo trollujesz albo coś ci się faktycznie pomyliło. Pokaż podręcznik, gdzie jest tak napisane...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości