Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
wybuch metanu podczas deszczu 
Autor Wiadomość

Post wybuch metanu podczas deszczu
Witam.

Jako, że z chemi jestem noga to proszę o pomoc w próbie oszacowania szans na wybuch metanu.
Sytuacja czysto hipotetyczna, nie mam pojecia, czy mogłaby zaistnieć w rzeczywistości i nie jest to w zasadzie istotne.

Czy w warunkach 100% wilgotności powietrza (otwarty teren, mocny deszcz) możliwy jest wybuch metanu? Powiedzmy, że gaz jest uwalniany z wielu źródeł spod powierzchni gruntu i jest go tam dużo. Na powierzchni mamy otwarte źródło ognia (osłonięte od deszczu jakąś formą parasola.

Oczywiście umieszczenie ognia przy miejscy wydostawania się gazu pewnie od razu spowoduje wybuch/ zapłon, ale powiedzmy, że jesteśmy kawałek od takiego miejsca. Chodzi mi bardziej czy uda się w takich warunkach wytworzyć stężenie potrzebne do wybuchu.

Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.

22 lis 2015, o 23:56

Post Re: wybuch metanu podczas deszczu
W 100% wilgotności powietrza jest to niemożliwe, bo jakby się zastanowić co to znaczy, to oznacza, że powietrze jest w 100% złożone z wody, więc już nie ma miejsca na metan. Co innego jeżeli mówimy o sytuacji, gdzie pary metanu dotrą do źródła ognia, ale pod warunkiem, że będą to ilości, które stworzą połączenie z głównym miejscem, gdzie zebrał się gaz. Głównie to wszystko zależy jeszcze od innych czynników takich jak wiatr, ilość wydobywającego się gazu i być może też gęstość wody oraz metanu.

A tym mieszkasz nad Amazonką, że masz 100% wilgotność powietrza? XD

23 lis 2015, o 02:06

@aleksanderwiel, polecam sobie najpierw sprawdzić podstawowe pojęcia, bo wilgotność powietrza 100% występuje dość często i jedyne do czego prowadzi, to nie do utopienia, co najwyżej do wytrącania rosy.

23 lis 2015, o 08:09

@aleksanderwiel - mieszkam w Krakówku, ale jak pisałem, sytuacja jest czysto hipotetyczna,

wilgotność 100% sama w sobie raczej nie "zabezpieczy" przed wybuchem, natomiast padający nieustannie, dosyć silny, deszcz może spowodować "ściąganie" wydostającego się metanu i utrudniać jego rozprzestrzenianie i mieszanie z powietrzem, czy dobrze myślę?

23 lis 2015, o 10:43
@MODERATOR

_Seba_ - co do meritum sprawy - wszystko zależy.
Od ciśnienia gazu, ilości, wielkości płomienia, kierunku wiatru etc.
myślę, że sytuacja czysto hipotetycznie jest możliwa (tzn. zapłon i wybuch takiego gazu) - ale musi się kilka czynników na to złożyć.

aleksanderwiel
aleksanderwiel napisał(a):
W 100% wilgotności powietrza jest to niemożliwe, bo jakby się zastanowić co to znaczy, to oznacza, że powietrze jest w 100% złożone z wody, więc już nie ma miejsca na metan. Co innego jeżeli mówimy o sytuacji, gdzie pary metanu dotrą do źródła ognia, ale pod warunkiem, że będą to ilości, które stworzą połączenie z głównym miejscem, gdzie zebrał się gaz. Głównie to wszystko zależy jeszcze od innych czynników takich jak wiatr, ilość wydobywającego się gazu i być może też gęstość wody oraz metanu.

A tym mieszkasz nad Amazonką, że masz 100% wilgotność powietrza? XD

jak dalej będziesz pisać bez sprawdzania najpierw - to polecą warny za spam
na przyszłość: wyróżnia się 2 rodzaje wilgotności powietrza:
- względna - może osiągnąć 100%, oznacza to wysycenie całkowite powietrza parą wodną, natomiast wysycenie to oznacza, że np. w temperaturze X w powietrzu może być max Y g H2O; wyższe stężenia H2O powoduje skraplanie, to samo dzieje się w przypadku spadku temperatury. I teraz tak, jeżeli w temp. X w powietrzu jest max g H2O czyli Y to wilgotność względna = 100%, jak jest np. 1/2Y to 50% etc. Wartość ta jest całkowicie zależna od temperatury.
- bezwzględna - tutaj nie można osiągnąć 100% - zresztą jednostką jest gH2O/m3 powietrza

23 lis 2015, o 22:06

@Sulik dzęki za info :)

Grzebiąc za tematem znalazłem informacje, jakoby metan w takich warunkach był skłonny raczej pozostawać przy gruncie. Jako, że na lepkość powietrza wpływ ma jego wilgotność (wzrost wilgotności prowadzi do zwiększenia lepkości), a co za tym idzie dyfuzja zachodzi wolniej, to ma to sens - zakładając krótki okres czasu, w którym metan był uwalniany do atmosfery.. W dłużyszm przedziale metan i tak będzie ciągle piął się w górę (nawet zakładając jego niskie ciśnienie). Dobrze rozumuję?

Kwestia deszczu, bo tego nigdzie nie znalazłem. Krople będą ściągały metan w dół, czy nie? Metan nie rozpuszcza się w wodzie, a więc nawet jak kropla zabierze jakiś ładunek metanu w dół, to ten i tak "wypłynie" (lub metan spenetruje krople jeszcze w czasie lotu).

"Założenia" w jakich "rozważam" sytuację to 1025 hPa oraz ~10 stopni C. Ciśnienie wydostającego się metanu nieznane.

Jeżeli ktoś zna tytuły książek, gdzie znajdę wiedzę by się dokształcić, to również będę bardzo wdzięczny :) Zaznaczam, że nie mam czasu uczyć się chemi w całej jej okazałości. Więc raczej konkrety wchodza w grę.

Jeżeli ktoś kompetenty stwierdzi, że tematu nie da się ogarnąć bez zaawansowanej znajomości chemii, to również proszę dać znać :)

24 lis 2015, o 00:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]