Jak połączyć nanocząsteczkowy SiO2 z Poliamidami lub PET
Autor
Wiadomość
Begor1
Jak połączyć nanocząsteczkowy SiO2 z Poliamidami lub PET
Witam serdecznie. Jakiś już czas głowię się jak chemicznie połączyć nanocząsteczkowy (wielkość cząstek do 100nm) SiO2 z poliamidami lub Poli(tereftalanem etylenu). Myśle że moim punktem zaczepienia może być grupa ketonowa obecna w obydwu związkach. Zastanawia mnie jak to zrobić. Wyszperałem w Internecie że można coś zdziałać za pomocą substytucji nukleofilowej ale o co w tym wszystkim chodzi i przede wszystkim jak to zrobić to nie mam pojęcia. Zastanawia mnie również jaki by miało to wpływ na wytrzymałość samych włókien bo w końcu bo zabierając ten tlen z grupy ketonowej znikną wiązania wodorowe łączące równoległe łańcuchy polimerów.
Pozdrawiam
23 lut 2016, o 21:01
Begor1
Re: Jak połączyć nanocząsteczkowy SiO2 z Poliamidami lub PET
A jak by można to zrobić ze zwykłym polietylenem?
Może ktoś bardziej światowy mógł by mi polecić jakieś dobre zagraniczne forum gdzie mógł bym szukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości