Słyszałem a raczej wiem ale nie wiem jak zrobić z saletry potasowej ( azotan sodu ) i siarczanu żelaza (III) można zrobić kwas azotowy (V) i czy ktoś mi zdradzi jak to zrobić ? bo internet pisze że się da ale nie wiem jak
_________________ "Napisał bym jakiś żart chemiczny ale boje się że nie będzie reakcji"
26 maja 2016, o 20:48
aleksanderwiel
Re: kwas azotowy (V)
Aby powstał kwas azotowy (V) musi zajść reakcja kwas + sól -> nowy kwas + nowa sól, a więc zajdzie wymiana podwójna grup anionowych. Mając siarczan (VI) żelaza (II) i ogrzewając go można przeprowadzić jego rozkład. Produktami zapewne będą szkodliwe i drażniące gazy SO2 i SO3 oraz tlenki żelaza. Rozpuszczając te gazy w wodzie otrzymasz kwas siarkowy i siarkawy. Dodając je do saletry otrzymujesz kwas azotowy. Lepszym rozwiązaniem będzie użycie od razu kwasu siarkowego (elektrolitu z akumulatora) niż mieszaniny tych dwóch kwasów.
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
27 maja 2016, o 14:42
chemDO
Re: kwas azotowy (V)
dzięki wielkie , ale i tak zawsze wiem więcej i oto chodzi
_________________ "Napisał bym jakiś żart chemiczny ale boje się że nie będzie reakcji"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości