Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Perhydrol - dwa pytanka.. 
Autor Wiadomość

Post Perhydrol - dwa pytanka..
Witam, zamówiłem perhydrol 5l, kurier mi go dowiózł w kanistrze plastikowym, wszystko pięknie tylko kanister według kuriera na początku jak go dostał miał normalne kształty, a teraz nabrał owalnych kształtów jakby zaraz miał eksplodować, perhydrol podobno przed dostarczeniem leżał trochę czasu na słońcu przez co bańka spuchła, teraz kilka pytań...

1. Jak go bezpiecznie otworzyć tak żeby coś zostało?..

2. Przez takie przechowywanie w gorącym miejscu jest tam jeszcze trochę go? czy została sama woda z tlenem?

3. Jak bardzo ta substancja się utlenia, trzeba przy pracy z nią nosić maskę przeciwgazową czy wystarczy zachować bezpieczną odległość?

Jest to moje pierwsze spotkanie z perhydrolem, chciałem wypreparować nim kilka czaszek i nie zabić się przy tym :P

Z góry dziękuje za odpowiedzi ^^

scalenie - sulik

Nie wiem jak edytować post więc dodam kolejny, W trzecim pytaniu chodziło mi o ulatnianie się*, nie utlenianie.

6 lip 2016, o 16:05
@MODERATOR

Post Re: Perhydrol - dwa pytanka..
1. powoli, w rękawicach i okularach, pod ręką bieżąca woda do ewentualnego płukania ciała
powinno tylko syczeć, nie strzelać etc.

2. trochę pewnie zostało (wszystko zależy od warunków przechowywania, ale warto by było zrobić oznaczenie), ale osobiście to bym zrobił reklamację u sprzedawcy bo:
a) H2O2 przechowuje się w kanistrach z nakrętkami do odpowietrzania, aby właśnie kanistra nie rozerwało
b) nie przechowuje się na słońcu
c) jest jeszcze opcja, że ten perhydrol jest zanieczyszczony i dlatego się rozkłada, a nie od słońca

3. otwarta przestrzeń + otwierania na wdechu powinno pomóc - bo sam zapach nie jest super przyjemny, ale tak poza tym maska raczej nie potrzebna

A teraz pytanie ode mnie: na co Ci 5 litrów H2O2 jak nigdy nie używałeś i chcesz tylko "wypreparować kilka cząstek" (chyba z nazewnictwem też problem :P)

6 lip 2016, o 18:38

Albo Sulik trolluje, albo powinien odpocząć w wakacje ;) przecież Xevrrer pisze wyraźnie, że do preparowania czaszek :) rozcieńczony perhydrol (tak do ~10%, wyższe stężenia powodują po czasie niekorzystne zmiany w kości) stosuje się do bielenia kości, np. w trofeach myśliwskich.

6 lip 2016, o 20:48
@MODERATOR

Przepraszam za błąd.
Widać, że "preparowanie + czaszki" i mój mózg widz: "cząstki i preparatyka" :)

W takim razie, nawet jak H2O2 jest zanieczyszczone, czy też trochę się rozłożyło, to nie powinno być problemów z użyciem i działaniem.

6 lip 2016, o 21:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]