jestem nową osobą na forum. Badam karbonatyzację betonu. W wyniku tej reakcji dwutlenek węgla penetruje przez pory betonu i reaguje z rozpuszczonym w wodzie wodorotlenkiem wapnia tworząc węglan wapnia. Powoduje to zmianę pH betonu z około 12,5 do 8,3.
Moje pytanie jest następujące. Chcę zbadać zmianę pH w zależności od zwiększającej się ilości węglanu wapnia i zmniejszającej się ilości wodorotlenku wapnia w cieczy porowej betonu (powstałej z odwiertu np. do głębokości 5 mm sproszkowanego betonu i wody destylowanej w stosunku 1:10).
Na chwilę obecną mam dostęp do małej llości zarówno weglanu jak i wodorotlenku więc przeprowadziłem eksperyment.
Do 50ml wody destylowanej dodałem 0,5g czystego węglanu wapnia , zbadałem pH. Dodając po 1mg wodorotlenku sprawdzałem zmiany pH roztworu.
Pytanie moje brzmi w jaki sposób odwzorować zmiany pH w betonie aby wiedzieć że np. dla pH wynoszącego 9 musi występować dany stosunek wagowy wodorotlenku wapnia do weglanu wapnia ?
Problem też polega na tym że weglan jest okolo 100 razy mniej rozpuszczalny niz wodorotlenek. W zdrowym betonie jest glownie wodorotlenek wapnia i weglan powstaje dopiero w wyniku procesu karbonatyzacji.
P.S Przepraszam z góry za błędy merytoryczne w moim myśleniu, ponieważ nie jestem chemikiem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości