Witam, jestem tutaj nowy i nie znam chemii powyżej poziomu licealnego.
Chciałem zrobić barometr chemiczny do którego potrzeba: 2,5 g azotanu potasu, KNO3 2,5 g chlorku amonu, NH4Cl 33 ml wody destylowanej H2O 40 ml alkoholu etylowego C2H5OH 10 g kamfory (naturalnej) C10H16O
I tutaj mam kilka pytań: 1. Czy zamiast wody destylowanej i alkoholu etylowego mogę użyć czystej wódki 40%(80 proof), czy muszę raczej kupić spirytus rektyfikowany i wode destylowaną? 2. W jakiej kolejności mam to wszystko mieszać?
4 sty 2017, o 19:01
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Re: Barometr chemiczny.
Nie wykonywałem tego doświadczenia, więc nie wiem, czy nadmiar wody tu nie zaszkodzi. Zauważ, że z wymieszania 33ml H2O+40ml EtOH stężenie alkoholu będzie trochę wyższe niż 50% obj. Nie jest to duża różnica, więc może nie będzie miało wpływu. Sole najłatwiej będzie rozpuścić w wodzie, a kamforę w alkoholu.
_________________ Terz chcem gwiasdke.
5 sty 2017, o 10:49
momon
Re: Barometr chemiczny.
A jeszcze chciałbym się zapytać o jedną rzecz. Jeśli planuję przetrzymać otrzymaną ciecz trochę dłużej, to zwykły korek z butelki po wódce może być, czy jakoś spróbować to zalać silikonem, czy trzeba użyć jakiegoś innego "korka" nie ragującego z substancją? W razie jakiegoś rozbicia wystarczy wytrzeć to ścierką do podłogi i umyć po tym ręce?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości