Re: Stała dysocjacji a stopień dysocjacji
Stała dysocjacji jest to wielkość która, jak sama nazwa wskazuje, jest stała w danych warunkach. Jest ona określona jako stosunek iloczynu produktów wyrażonych w stężeniu molowym do iloczynu substratów (oczywiście także w st. mol.). Dla przykładu: jest reakcja dysocjacji kwasu mrówkowego: HCOOH + H
2O <=> HCOO
- + H
3O
+. Wyrażenie na stałą równowagi będzie wyglądać tak: (1)K = [HCOO
-] * [H
3O
+]/ [HCOOH] * [H
2O] i wynosi ona (2)K = 1,8 * 10
-4. Przy niezmienionych warunkach stała ta nie zmienia się, więc aby (1)K = (2)K przy zwiększeniu mianownika (dodałeś wody, która w wyrażeniu znajduje się w mianowniku) licznik musi się również zwiększyć. W liczniku równania znajduje się anion mrówczanowy i jon hydroniowy, więc to ich stężenie molowe będzie się zwiększało po dodaniu wody do roztworu.
Natomiast stopień dysocjacji jest to po prostu stosunek liczby cząsteczek zdysocjowanych do liczby cząsteczek niezdysocjowanych.
Myślę, że chociaż trochę pomogłem