Hejka. Ostatnio zauważyłam, że ziemniak, który jest wilgotny i zostawiony na powietrzu różowieje. Dlaczego się tak dzieje? Dlaczego z ziemniakiem całkowicie zanurzonym w wodzie nic się nie dzieje, a z ziemniak, który nie jest mokry staje się brązowy? Z góry dziękuję za odpowiedź
7 wrz 2019, o 13:18
wersal76
***
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
Re: Reakcje zachodzące w ziemniaku
czy coś chemikowi mówi słowo garbnik?:)
9 wrz 2019, o 21:50
wersal76
***
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
Re: Reakcje zachodzące w ziemniaku
garbniki zawarte w warzywach i owocach ciemnieją w wyniku utleniania tlenem z powietrza przy obecności jonów Fe3+ jako katalizatorów. to samo dzieje sie w jabłku obitym po spadnięciu:)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników