Re: Prężność par składnika mieszaniny
Udało mi się dojść do wniosków:
Zgodnie z prawem Raulta ciśnienie cząsteczkowe par składników mieszaniny jest proporcjonalne do jej składu.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_RaoultaJednak obowiązuje ono dla dużych proporcji i składników o podobnym charakterze.
Dla małych stężeń obowiązuje prawo Henry'ego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Henry’ego (tego trochę nie kumam), które też mówi, że cząstkowe ciśnienie par jest proporcjonalne do ilości składnika w mieszaninie.
Na to wszystko jednak wchodzi prawo Daltona i mówi, że od obu praw jest odchylenie związane z prężnością par składników. Im wyższa prężność par (składnik bardziej lotny) tym więcej będzie go w oparach w stosunku do cieczy.
Przykładowo proporcja mieszaniny jest 1:9, ale pierwszy składnik jest bardziej lotny więc w danej temperaturze proporcja par będzie 1,4:8,6. I dzięki temu możemy przeprowadzić proces destylacji frakcjonowanej. To po lekturze tego:
https://www.umlub.pl/gfx/umlub/userfile ... a_2015.pdfWynikałoby z tego, że moje rozumowanie jest słuszne, ale skomplikowanie tematu powoduje, że czuję się głupszy niż przed przeczytaniem tych praw.
Chciałbym to odnieść do stężeń procentowych par. Czyli np. mam mieszaninę węglowodorów, która w danej temperaturze osiągnie parę nasyconą. I moje pytanie jak będzie wyglądał jej skład procentowy.
Przykładowo (wartości tylko dla przykładu):
mieszanina: 25% heksan, 25% heptan, 25% oktan, 25% nonan
opary łącznie mają prężność par 20kPa czuli w powietrzu o ciśnieniu 100kPa będzie 20% oparów
ale ich skład (tych 20%) będzie 35%% oparów heksanu, 30% oparów heptanu, 20% oktan, 15% oparów nonanu bo wg prawa Daltona więcej będzie oparów bardziej lotnych
Pytanie czy moje myślenie jest prawidłowe bo im więcej czytam tym mam więcej wątpliwości?