Rp. Cupri sulfatis 2,0 Zinci oxydati 15,0 Talci 10,0 Glicerini 15,0 Aquae calcis ad 100,0 M. f. susp.
Połączyć 2 gramy siarczanu miedzi, 15 gramów tlenku cynku, 10 gramów talku, 15 gramów gliceryny i do 10 gramów wody wapiennej.
Zaproponowano takie rozwiązanie niezgodności:
Połączyć siarczan miedzi z wodą wapienną. Wytrąci się osad wodorowęglanu miedzi i siarczanu wapnia. CuSO4 + Ca(OH)2 --> Cu(OH)2 + CaSO4
I teraz można dodawać kwas mlekowy kontrolując pH aż do uzyskania klarownego roztworu.
I nie mam pojęcia, co się tam stanie, że osad się rozpuści. I czy nadal będzie to miało swoje właściwości, czyli, czy w roztworze będzie zasadowy węglan wapnia i siarczan miedzi? Moim zdaniem nie do końca zachowa to swoje właściwości, czyli właściwym rozwiązaniem jest wydanie wody wapiennej w osobnym opakowaniu.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć, jaka zajedzie reakcja, że po dodaniu kwasu mlekowego do tej mieszaniny po połączeniu siarczanu miedzi i nasyconego roztworu wodorotlenku wapnia osady się rozpuszczą?
5 wrz 2020, o 14:45
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Re: Reakcja siarczanu miedzi z węglanem wapnia
To jakiś bełkot - jaki węglan wapnia, jaki wodorowęglan miedzi, jaki kwas mlekowy, jaka niezgodność ? ps. glicerol tworzy rozpuszczalne kompleksy z jonami metali przejściowych ( i nie tylko).
W wodzie wapiennej rozpuścić siarczan miedzi. W moździerzu wymieszać talk i tlenek cynku. Utrzeć z glicerolem i porcjami dodawać wodę wapienną z siarczanem miedzi ciągle mieszając.
Na przeszkodzie stoi mi to, że kiedy do wody wapiennej dodam siarczanu miedzi to wytrąci mi się wodorotlenek miedzi i siarczan wapnia. CuSO4 + Ca(OH)2 --> Cu(OH)2 + CaSO4
W pewnym przepisie znalazłem instrukcję, by wtedy kroplami dodawać kwas mlekowy stale kontrolując pH aż do osiągnięcia klarownego roztworu. Chcę wiedzieć, jaka wtedy zajdzie reakcja, że osiągnę klarowny roztwór?
5 wrz 2020, o 18:43
prezes- the inventor
**
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości