Witam. Jestem poniekąd chemicznym laikiem. Mam takie pytanie. Optyk spryskal moje całe okulary ( z ramka włącznie i noskami) sprayem, który w składzie miał: >30% alphatic hydrocarbons - linalol synthetic -perfumes -alkohol denat -iso-butane - isopropyl alkohol - n butane - propane -fragrance ( L 6-octen 1-ol, 3, 7 dimethyl
5 minut pozniej z pewnych powodów wyczyściłam dość intensywnie całe moje okulary husteczkami nasączone >50% ethanolem i deionised water.
W związku z tym mam pytanie, czy nie zaszły żadne reakcje na powierzchni okularow. Z punktu laika większość składników tego sprayu to również alkohole wiec nie powinno stac się nic złego że w tak krótkim czasie zastosowałam ethanol na okulary ale co z resztą: butan, propan i reszta? Czy nie zaszły żadne toksyczne reakcje na powierzchni okularow i czy mogę je nadal bezpiecznie nosic: kontakt okularow że skora. Pewnie Was rozśmieszyłem tym pytaniem ale jeżeli ktoś mógłby mi na nie odpowiedzieć. Dziekuje
22 sty 2023, o 11:05
Gbeyo
Re: Ethanol reakcje
Bez obaw. Nic się nie stało. Wszystkie składniki już odparowały więc można nosić bez obaw.
22 sty 2023, o 12:26
Ewa84
Re: Ethanol reakcje
Dziekuje za odpowiedź. Może źle zadałam pytanie. Rozumiem że spray oraz te wipesy zastosowane osobno nie stanowią problemu i nie miałabym żadnych obaw. Chodziło mi o to czy te związki zawarte w sprayu nie weszły w żadne reakcje chemiczne z tymi husteczkami z ethanolem tym bardziej że oba produkty były zastosowane w tak krótkim czasie. Czy na powierzchni okularow nie wytworzyło się nic co mogłoby być szkodliwe dla mojej skóry, w jakiś sposób toksyczny. Dziekuje bardzo
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości