Autor |
Wiadomość |
danielsc1
|
odzyskiwanie złota z elektroniki
witam. Temat był już na pewno dużo razy poruszany, ale muszę się spytać.. Obecnie mieszkam w Holandii i chciałem się hobbistycznie zająć odzyskiwaniem złota i srebra z elektroniki. Nazbierałem dużo różnego rodzaju elektroniki ale w tym kraju co jestem, jest problem z dostępem do stężonych kwasów. (uznają tutaj to jako prekursor do produkcji narkotyków). otóż mam 10% kwas solny i 37% kwas siarkowy. czy za pomocą tych kwasów jest możliwość odzyskania tych metali? jeśli tak, to proszę o przepis.
|
9 paź 2022, o 11:10 |
|
|
Gbeyo
|
Re: odzyskiwanie złota z elektroniki
Zmartwię Cię, ale sprawa z kwasami wygląda tak samo w całej unii, tzn. albo prekursory do narkotyków, albo materiałów wybuchowych. Nie mając znajomości, kwasy o większym stężeniu trudno jest zorganizować.
|
9 paź 2022, o 22:06 |
|
|
danielsc1
|
wiem że ciężko. Ale pytanie brzmi czy za pomocą kwasu solnego 10% coś można zdziałać? kwas azotowy można kupić tutaj maksymalnie 3 %, to chyba sok z kapusty kiszonej ma większe stężenie
|
10 paź 2022, o 09:54 |
|
|
Gbeyo
|
Za pomocą solnego 10% co najwyżej cynę lub żelazo możesz wytrawić. Mając siarkowy 37% i azotan sodu lub potasu (chyba legalne w Holandii), możesz pokusić się o otrzymanie kwasu azotowego. Nie będzie zbyt stężony, ale miedź, mosiądz i srebro roztworzy.
|
12 paź 2022, o 20:06 |
|
|
danielsc1
|
tak azotan sodu można kupić. to ten kwas azotowy mniej więcej jakie będzie miał stężenie? i czy można prosić o przepis dzisiaj skontaktowałem się z firmą, napisali mi że mogę u nich kupić HCI 30% bez papierologi. przy tym kwasie można już coś zdziałać? pytam, bo mam trochę tego złotka z elektroniki, gdzieś około 10 kg.
|
13 paź 2022, o 09:56 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
Proponuję najpierw może poczytać na temat działania kwasów na konkretne metale, a nie zabierać się od tyłka strony za coś co jest kilka poziomów wyższej pod względem Twojej wiedzy i umiejętności.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
13 paź 2022, o 17:05 |
|
|
danielsc1
|
czytam dużo, dużo filmów ogladam o tej tematyce. wszędzie jest jedno tak ogólnikowo. np. że kwas solny i woda utleniona w stosunku 3:1 itd. itd. ale nie ma mowy o tym jakie stężenie kwasu? dlatego pytam się czy stężenie kwasu 30% jest wystarczające? i kolega GBEYO tutaj na forum podsunął mi temat że z kwasu siarkowego i azotanu sodu można stworzyć kwas azotowy. dlatego zainteresowałem się tym i poprosiłem o wskazówki. przecież to nic złego w pogłębianiu swojej wiedzy. Może ta wiedza nie jest wystarczająco duża ale się uczę i chce wykonać to doświadczenie.
|
13 paź 2022, o 18:36 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
|
gdybyś czytał np. książki o tematyce chemicznej, czy też to forum ( viewtopic.php?f=40&t=25045&hilit=elektroniki) to byś wiedział jakie stężenie kwasu i jaki kwas należy zastosować do trawienia konkretnych metali. W momencie kiedy nie wiesz co znaczy w przepisie stosunek 3:1, to odradzam pracę ze stężonymi kwasami dla Twojego własnego bezpieczeństwa.
|
13 paź 2022, o 19:50 |
|
|
danielsc1
|
kolego @sulik, dziękuję za troskę o moje bezpieczeństwo. uwierz mi, że robię wszystko żeby wykonywać coś-robić to bezpiecznie. tak więc w tym momencie czekam na konstruktywną odpowiedź od doświadczonych kolegów, czy kwas solny 30% się nada do odzyskania złota z elektroniki? I także czekam na "przepis" jak otrzymać kwas azotowy z kwasu siarkowego. dziękuję jeszcze raz.
|
14 paź 2022, o 12:44 |
|
|
Gbeyo
|
Polecam poczytać "Drugi bazar chemiczny" S. Sękowskiego. Od strony 168 jest o możliwości zatężania kwasów w warunkach amatorskich. Książka do ściągnięcia za darmo z internetu, np. na "docer".
Jeśli zatężysz sobie siarkowy, to jego stężenie możesz oznaczyć bez miareczkowania, poprzez pomiar gęstości. Podobnie z azotowym, który otrzymasz przez destylację NaNO3 z H2SO4. Tabele gęstości bez problemu do znalezienia w sieci. Ewentualna destylacja wyłącznie w aparaturze szklanej na szlif.
Plus poczytaj to co podesłał Sulik - tam jest naprawdę sporo wiedzy.
|
14 paź 2022, o 20:25 |
|
|
danielsc1
|
dziękuję panowie za cenne wskazówki. naprawdę dużo się dowiedziałem(dla laika to super kompendium wiedzy) zaczelem doświadczenie wg. instrukcji jakie są podane na tej stronie : https://mennicazielona.com/3341-2/ może nie jest to idealna metoda, ale biorąc pod uwagę ograniczony dostęp do odczynników-zdaje mi się być optymalnym rozwiązaniem. wstawiłem 3 zdjęcia sloikow na których jest napis:18;19;21 w słoiku z numerem 18 znajdują się głównie piny, blaszki i elementy płytek drukowanych. i 300ml kwasu solnego 30% i 159 ml wody utlenionej 3% w słoiku z numerem 19 znajdują się elementy płytek drukowanych i taśmy (końcówki Pozłacane) i 300 ml kwasu solnego 30% i 150 ml wody utlenionej 3% w słoiku 21 są elementy płytek i taśmy i oczywiście 300 ml kwasu i 150 ml wody. już minęło kilka dni od pierwszego "utopienia materiału" w roztworze i trochę niepokojimnie różnica koloru pomiędzy słoikami. bo 18 jest przezroczyste(czyli znaczy że było mało złota?) 19 jest ciemna i 21 też ciemna. powie mi ktoś skąd taka różnica? zaznaczam że nie jestem wybitny z chemii, ale mam chęć do nauki i każda waszą wskazówka jest dla mnie bardzo cenna. dziekuje
|
23 paź 2022, o 19:34 |
|
|
danielsc1
|
zdjęcia do poprzedniego postu. jako podglądowe. ze względu na możliwość dodania o określonym rozmiarze, musiałem dużo "przyciąć" oryginalne zdjęcia. ale mam nadzieję że coś widać.
|
23 paź 2022, o 19:49 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
|
nawet na stronie zalinkowanej przez Ciebie pisze: " Roztwór będzie przyjmował coraz ciemniejsze zabarwienie wraz z upływem czasu, a „złote płatki” odpadną od metalicznych podzespołów i będą unosić się na powierzchni" więc nie powinieneś interesować się kolorem, a pływającymi "płatkami", inna sprawa, że jak złocenie zostało dobrze zrobione to bez mielenia ta metoda nie ma sensu. Kolor roztworu natomiast pochodzi od miedzi.
|
24 paź 2022, o 16:46 |
|
|
danielsc1
|
Dziekuje za konkretne wytłumaczenie. jutro będę filtrował pierwszy słoik i zobaczę. czy ten kwas z wodą utleniona można użyć jeszcze raz? czy to już będzie tylko bezwartościowy "ściek"?
|
25 paź 2022, o 11:15 |
|
|
danielsc1
|
więc panowie. odfiltrowalem pierwszy słoik "18" nie wiele tego było, ale też roztwór był prawie przezroczysty. więc nie spodziewałem się cudów. materiały które były w tym kwasie, co niektóre nadal mają złocenia, więc teraz za wskazówka szanownego kolegi Sulik, resztę tego zmiele i jeszcze raz poddam pod działanie kwasu solnego i wody utlenionej. Na sam koniec jak odfiltrowalem już wszystko postanowiłem dodać pirosiarczan sodu, żeby jeszcze związało trochę złota. (taki eksperyment). Tylko że firma co zamawiałem chemię i nich, zamiast pirosiarczan sodu wysłali mi tiosiarczan sodu.:/ Ale cóż... Jak już mam to spróbuję dodać i zobaczę co będzie... wyszło z tego bardzo brązową ciecz o zapachu... hmmm - szamba :0 ale nic. odfiltrowalem I zostawiłem do wyschnięcia. Jutro następny słoik będę filtrował, tym razem ciemna ciecz... mam nadzieję że z tego już będzie coś więcej..
|
26 paź 2022, o 17:36 |
|
|
danielsc1
|
przefiltrowalem 3 sloiki. jest tych "płatków" nawet sporo. zastanawiam się, bo mam tutaj problem żeby dostać stężony kwas solny (max mogę mieć 30%) po tygodniu widzę że nie wszędzie złoto zeszło, więc może zastosować kwas solny 30% I wodę utlenioną 11%? wtedy rozcieczyl bym np. 300 ml kwasu i 50 ml wody. panowie ma to sens? czy macie może jakieś inne pomysły?
|
30 paź 2022, o 21:17 |
|
|
technoresta
|
30 proc. to normalne stężenie. Ten kwas nie ma stężenia 100% Kombinując metodą HCL + woda utleniona (ta słabiutka z apteki) najlepiej jest wsadzić do słoika aerator (może być np. akwariowy) i trzeba czekać min. tydzień. Jak nie wszystko odpadło to dodać świeżego roztworu i jeszcze zaczekać. Natomiast, jak nie ma kwasu azotowego, to można do siarkowego dodać saletry amonowej (nawóz), następnie solnego i mamy taką pseudo wodę królewską AR, następnie proces toczy się jak w klasycznej metodzie z AR.
|
25 lip 2023, o 11:08 |
|
|
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
|
Tak jeśli jest przynajmniej czystości "czysty" (cz.). Przyda sie do drugiej części tj oczyszczania złota z zanieczyszczeń. W@ częsci pierwszej musisz mieć azotowca minimum 96% .
|
23 maja 2024, o 23:06 |
|
|
wersal76
|
Opisana jest ta synteza w książce Pana Sękowskiego na pewno dostępnej w biblioteczce forum
|
23 maja 2024, o 23:07 |
|
|
wersal76
|
|
23 maja 2024, o 23:10 |
|
|