Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
przypadkowe wytrawienie tytanu 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post przypadkowe wytrawienie tytanu
Witam, dzis podczas odtrawiania tytanowych (podobno) zawieszakow galwanicznych z miedzi i cyny - niestety udalo mi sie te zawieszaki praktycznie cale strawic :[

i teraz zasadnicze pytanie dlaczego ?

robilem to w beczce 200l gdzie HNO3 bylo okolo 50% pojemnosci, wtedy nie trawilo (2 dni w tej cieczy nie powodowalo wytrawienia miedzi ani cyny na powierzchni zawieszakow), stwierdzilem ze w takim razie kwas juz jest zaslaby i dolalem kilka litrow stezonego... i chyba to byl blad - bo pod koniec dnia kwas mial prawie 70 stopni C i zjadal mi juz tytan

pytanie teraz brzmi... jak na przyszlosc czemus takiemu zaradzic ?
i czy jest mozliwosc, ze cos takiego moglo sie zaczac przez to, ze ktos inny wczesniej cos dolal mi do HNO3 ? (w gre wchodzi H2O2/HCl)

bo az mi sie nie chce wiezyc ze sam od siebie HNO3 zaczol az tak trawic

a zawsze tego typu zawieszaki wkladalem do wanny na jakis 1-2 dni i spokojnie sie wytrwaialy ebz zadnych ekscesow typu strawienie srob, czy tez zawieszakow

6 sie 2008, o 18:15
PROFESJONAŁ

http://www.azom.com/details.asp?ArticleID=1240

6 sie 2008, o 20:36
Zasłużony dla forum

Tytan jedzie już w zimnym stęż H2SO4, na gorąco w HCl'u [wg bielańskiego] Moim zdaniem aż tak łatwo to nie idzie na zimno zeby zeżarło zawieszki w ciagu paru dni [w HNO3] i na tym polegało ich czyszczenie- wyjecie w odpowiednim momencie. Tej miedzi musiało być tam sporo [na zimno w 50% nie szła], po dolaniu paru litr. stęż. mieszaninka sie nagrzała jak to zawsze bywa przy wlewaniu stezonych kw. [btw.- poszedł 65 czy większy?] i zaczeła reagować miedź powodujac dalsze grzanie. Jak już było dość ciepłe tytan dołączył sie do imprezy w tempie powodującym dalsze nagrzewanie koktajlu --> szedł o wiele szybciej i sie zabawił.....
Dodanie do tego H2O2 lub (zwłaszcza) HCl w wydatnym stopniu zwiększyłyby efekt, trzebaby przeprowadzic test na jednym zawieszaku [btw.- na pewno czysty Ti czy stop z zelazem?]

Co do unikania tego na przysłość- można przetestować rr. KClO3 w HCl ale nie mam pojecia jak zareaguje na to Ti....wydaje mi sie że jak miss polonia na 60letniego emeryta ale głowy nie daje.

6 sie 2008, o 20:40
@MODERATOR

poczytam

[quote="sativ"]
Tytan jedzie już w zimnym stęż H2SO4, na gorąco w HCl'u [wg bielańskiego] Moim zdaniem aż tak łatwo to nie idzie na zimno zeby zeżarło zawieszki w ciagu paru dni [w HNO3] i na tym polegało ich czyszczenie- wyjecie w odpowiednim momencie. Tej miedzi musiało być tam sporo [na zimno w 50% nie szła], po dolaniu paru litr. stęż. mieszaninka sie nagrzała jak to zawsze bywa przy wlewaniu stezonych kw. [btw.- poszedł 65 czy większy?] i zaczeła reagować miedź powodujac dalsze grzanie. Jak już było dość ciepłe tytan dołączył sie do imprezy w tempie powodującym dalsze nagrzewanie koktajlu --> szedł o wiele szybciej i sie zabawił.....
Dodanie do tego H2O2 lub (zwłaszcza) HCl w wydatnym stopniu zwiększyłyby efekt, trzebaby przeprowadzic test na jednym zawieszaku [btw.- na pewno czysty Ti czy stop z zelazem?]

Co do unikania tego na przysłość- można przetestować rr. KClO3 w HCl ale nie mam pojecia jak zareaguje na to Ti....wydaje mi sie że jak miss polonia na 60letniego emeryta ale głowy nie daje.[/sativ]
no wlasnie jak trawilo sie 2 dni to nic sie nie dzialo
wiec dolalem kilka litrow 65% HNO3 i poszedlem sobie (i to byl chyba blad) bo popoludniu juz wygladalo to tak ze wszytkie sroby i mniejsze elementy zawieszakow juz nie istnialy :(

ale dziwni mnie to niesamowicie - ale sadze ze zaczelo dzialac tak jak mowisz wlasnie, ze reakcja przez Cu i Sn zaczela przyspieszac, az sie zapedzila

stop jaki nie wiem pewnie nierdzewka z domieszkami tytanu - nie wiem dokladnie

7 sie 2008, o 09:07
**

Chciałem z ciekawości zapytać czy na przytoczony proces roztwarzania tytanu mogły mieć wpływ ewentualne mikroogniwa które sie tam potworzyły?

7 sie 2008, o 09:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]