Jaki związek nadaje się do chromowania (elektroliza lub chemicznie), w sklepie jest :
-Chromowy bezwodnik -Chromu pikolinian -Chromu III tlenek
31 paź 2004, o 10:52
Anonymous
Czy jest ktoś kompetentny na tym forum? Czy ktoś może udzielić mi odpowiedzi?!
1 lis 2004, o 14:57
chemik89
Do chromowania nadaje się chromu (VI) tlenek, czyli chromowy bezwodnik.Wiem, bo otym czytałem, ale nie wiem jak to się wykonuje.Poszukam w książkach.Jak coś znajdę napiszę ci o tym.
1 lis 2004, o 16:47
Anonymous
To ja poczekam z zakupem jak coś znajdziesz, ale i tak dzięki.
1 lis 2004, o 17:49
chemik89
Kąpiele do chromowania-kapiele galwaniczne do osadzania chromu,zawieraja bezwodnik chromowy(okło 300g/l.) z małą ilością kwasu siarkowego.Chromowanie przeprowadza się w temperaturze w 45- 60 stopni Celsjusza,przy gęstości prądu 10-60A/dcm2.
1 lis 2004, o 22:37
Anonymous
Wszystko ok, ale możesz coś więcej o prądzie tak jak do człowieka.
1 lis 2004, o 22:47
chemik89
Przepraszam wdarł mi się błąd, w książce jest wszystko wyjaśnione.Napisane było tak: Natężenie prądu nie powinno być mniejsze niż 10A a nie większe niż 60A na 1 dcm2 danej powierzchni.To znaczy że jeśli weźmiesz 2 dcm2 danego przedmiotu to natężeni prądu nie może być mniejsze niż 20A a nie większe niż 120A
Ostatnio edytowano 2 lis 2004, o 00:27 przez chemik89, łącznie edytowano 1 raz
1 lis 2004, o 23:15
Anonymous
chemik89 nie chce sie wtracac ale tu chodzi o powiezcnie elektrody a nie o zawartosc naczynia dcm2 tzn kwadratowy a to oznacza powiezchnie przedmitu na ktorego naklada sie powierzcnie chromu , pojemnosc roztworu by sie oznaczalo dcm3
2 lis 2004, o 00:06
SUMAR
a powiedzcie mi jak pokrywa sie powierzchnie szyby zeby otrzymac
lustro wydaje mi sie ze najlepsze jest srebro no chyba ze sie myle
_________________ niewazne jak wąską furtką przeciskac sie mam co spotka mnie z litanii kar sternikiem wlasnych losow jestem sam wlasnej duszy kapitanem
2 lis 2004, o 00:34
Anonymous
najlepsze jest aluminiwanie w prozni z tego co wiem ale nie mam teraz w glowie przepisu na srebrzenie ale tak oprucz aluminium najlepsze jest srebrzenie musisz poszukac nie wiem teraz dokladnie ale albo azotan albo chlorek srebra potrzebujesz
2 lis 2004, o 00:37
SUMAR
a czy srebrzenie tez bedzie sie odbywalo w prozni czy elektrolicie
z gory dzieki za pomoc
_________________ niewazne jak wąską furtką przeciskac sie mam co spotka mnie z litanii kar sternikiem wlasnych losow jestem sam wlasnej duszy kapitanem
a czy srebrzenie tez bedzie sie odbywalo w prozni czy elektrolicie
a jak chcesz zrobic z szyby elktrode zdradz nam swoj sekrtet
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
2 lis 2004, o 09:51
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Cytuj:
a jak chcesz zrobic z szyby elktrode zdradz nam swoj sekrtet
Nie takie cuda się robi, kolego. Ale szybki to faktycznie srebrzy się chemicznie, jak bąbki choinkowe.
4 lis 2004, o 00:33
Anonymous
AgNO3-azotan srebra to ci bedzie potrzebne do srebrzenia oczynnik nietani ale sprzedawany w odwazkach analitycznych wiec mozesz sie skusic ale ja bym wolal zrobic azydek srebra niz bawic sie w srebrzenie
4 lis 2004, o 12:36
SUMAR
dzieki za pomoc
a o to srebrzenie to z czystej ciekawosci pytalem
ale wiedza napewno nie pojdzie w las
4 lis 2004, o 19:29
Anonymous
.......
Ostatnio edytowano 25 gru 2005, o 17:40 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Anodą, czyli elektrodą dodatnią, będzie pasek blachy ołowianej, zaś katodę, na której wystąpi wydzielenie chromu
, może stanowić blaszka miedziana lub mosiężnaPowierzchnia katody musi być mała, ponieważ jm wydziela się prawidłowo jedynie przy dużej natężęniu prądu. Licz się z tym, że na 1 cm2 powierzchni
y musi przypadać co najmniej 0,25 ampera. sporządzony roztwór ogrzej do temperatury 42-45°, !poczym zanurz w nim obie oczyszczone odtłuszczone ktrody i włącz prąd.
po 10 minutach, po uprzednim wyłączeniu prądu, katodę wyjmij. Stwierdzisz osadzenie się na niej szaroowego metalu. Jest nim właśnie metaliczny chrom. Ponieważ widzę, że taki wynik doświadczenia będzie i Ciebie niemiłym zaskoczeniem, gdyż zapewne spodzieewałeś się pięknej, lśniącej powłoki, pragnę Ci parę słów
powiedzieć o galwanicznym chromowaniu, acznę od sprawy najważniejszej. Chromowanie jest procesem bardzo trudnym, wymagającym wprawy, a przede wszystkim odpowiedniego wyposażenia. Aby powierzćhnia chromowana była lśniąca, musi być po .pierwsze bardzo starannie wypolerowane podłoże, 'powłoki chromowe, w zależności od przeznaczenia, dzielą się na dekoracyjne i techniczne. Dekoracyjne powłoki chromowe nakładane są zazwyczaj na warstwie nie tylko miedzi, ale i niklu, a nie bezpośrednio na , ze względu na to, że w ogniwach galwanicznych, fe tworzą się w miejscach odkrytych (pory, nieszczel-ć), żelazo w stosunku do chromu jest anodą. Ponad-rola zewnętrznej powłoki chromowej polega tutaj ko na zabezpieczeniu powierzchni przed zmatowieniem.
Nakładanie cienkiej warstwy chromu (do 1^im) podwarstwie miedź-nikiel stosuje się obecnie . wszechnie, np. przy chromowaniu dekoracyjnym częs samochodowych, motocyklowych, rowerowych, l przemyśle budowy wagonów kolejowych i tramwaj wych, przy budowie przyrządów pomiarowych (zwti szcza do laboratoriów chemicznych) oraz przyrządć' precyzyjnych, np. zegarków.
Również szerokie zastosowanie znalazło tzw. chr mowanie techniczne. W tym ce|u nakłada się grubs warstwy chromu (przeciętnie od 5 do 50 jun) bezf. średnio na stal w celu podniesienia twardości i wytr małości mechanicznej części chromowanych
7 lut 2005, o 21:52
przemo
chromowanie
Co do chromowania to nie wiem,ale jak interesuje cię niklowanie to do litra wody daj 30 g krystalicznego siarczanu amonowo-niklawego,i30g salmiaku,wszystko wybełtaj i puść przez filtr do kawy.Póżniej trzeba to zagotować i wkładasz przedmioty na 2 min.A...Żeby nie złaziło to wcześniej wszystko do nikl. podgotuj w roztworze NaOH.
_________________ przemo
21 mar 2005, o 23:45
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
silvvester napisał(a):
CrO2 80g/l Cr2O2 5,8g/l
Hm masz dostęp do niezwykłych, nieznanych człowiekowi związków chromu... Idź z tym na uniwersytet, opublikuj o tym artykuł to zostaniesz poważanym naukowcem
Na serio to chyba miało być CrO3 i Cr2O3 nie?
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
22 mar 2005, o 10:35
Anonymous
.............
Ostatnio edytowano 25 gru 2005, o 17:41 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
16 cze 2005, o 00:03
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
chemik89 napisał(a):
...przy gęstości prądu 10-60A/dcm2.
Może mi ktoś powiedzieć cóż to za fantastyczna jednostka jak decy[a może deka?]centymetry kwadratowe ? P
decymeetr = dm centymetr = cm
16 cze 2005, o 16:09
Hansik
Witam może mi ktoś powiedzieć skąd wziąć niklową elektrode do niklowania i czy w tym procesie można ją zastąpić jakąś inną elektrodą ?
6 gru 2005, o 00:16
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Trzeba iść na skup metali kolorowych i spytać się czy można od nich kupić blachę niklową, inny pomysł nie przychodzi mi do głowy
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
6 gru 2005, o 01:34
Elmo
@MODERATOR
Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10 Posty: 608 Lokalizacja: Kraków
Delta napisał(a):
AgNO3-azotan srebra to ci bedzie potrzebne do srebrzenia oczynnik nietani ale sprzedawany w odwazkach analitycznych wiec mozesz sie skusic ale ja bym wolal zrobic azydek srebra niz bawic sie w srebrzenie
Jesli chodzi o azotan srebra to mozna latwo zrobic samemu, ale trzeba miec do tego kwas azotowy i inne odczynniki (zapommialem jakie - musialbym zagladnac do ksiazki). Polega to chyba na rozpuszczeniu np. starych monet w kwasie azotowym, dodanie do tego NaCl i powstaly AgCl znowu rozpuscic w kwasie azotowym. (Jesli chcesz dokladnego przepisu to skontaktuj sie ze mna na pw). A co do posrebrzania to latwiejszym sposobem bedzie zrobienie lustra na blaszy stalowej. Czyli robisz sobie w duzym naczyniu elektrolize azotanu srebra i jako katody uzyj blachy stalowej (lub z innego metalu). Blacha powinna sie pokryc piekna srebrna powloka. Tylko problem w tym ze lustro takie bedzie dwustronne, a poza tym nie wiem czy wogole sa lustra na blaszy . Ale sprobowac nigdy nie zaszkodzi, najwyzej dostaniesz nobla za odkrycie nowego rodzaju lustra .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości