Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Efekt wspolnego jonu 
Autor Wiadomość
Post Efekt wspolnego jonu
Moglby mi ktos powiedziec cos wiecej o efekcie wspolnego jonu, oprocz tego, ze jesli dodajemy do roztworu soli jony z tej soli to zmniejsza sie jej rozpuszczalnosc? Jakies przykladowe zadania jakby ktos mial to tez byloby milo %)
z gory thx

20 mar 2006, o 18:13
Zasłużony dla forum

Boże... chemia analityczna, nieorganiczna albo po prostu google.pl

Patrz, dwie sole: NaCl , NaNO3 - wspólny jon Na(+). Załóżmy że mamy ich równomolową mieszaninę :P

Sole jak sięrozpuszczają w wodzie to dysocjują na jony. [Na+ i Cl- oraz Na+ i NO3-]. Gdy ją rozpuszczasz w pewnym momencie jonów zdysocjowanych jest za dużo i więcej już nie dysocjuje a każda dodatkowa ilość soli dodanej do roztworu pozostaje w postaci niezdysocjowanej.

Reakcja: NaCl <=H2O=> Na(+) + Cl(-)
Dla NaNO3 analogicznie...

Teraz zaś, gdy są dwie sole, to zachodzi tak samo, tylko że mamy trzy rodzaje jonów. [NaNO3 i NaCl dla przykładu] Znów rozpuszczamy sole i dysocjują nam, ale tym razem reakcja:

NaCl + NaNO3 <=H2O=> 2Na(+) + Cl(-) + NO3(-)

A więc jonów Na+ będzie dwa razy więcej i rozpuści się nam mniej NaCl i mnej NaNO3 niż się rozpuszczało w poprzednich przypadkach. Tzn jonów Na+ będzie tyle samo, ale połowa będzie z NaCl a połowa z NaNO3.

Jak coś nie jest jasne, pisz.

Pozdro o.r.s.

20 mar 2006, o 23:12
wszystko co napisales wiedzialem, tak jak napisalem-teoretycznie wiem o co chodzi-bardziej mi tu zalezaloby na przykladowym zadaniu jesli takie w ogole mozna ulozyc. Oprocz takich wlasnie, ze np jest roztwor soli sodu, dodajemy innego roztworu soli sodu-co sie dzieje, jak zmienia sie pH. Teoretycznie-wiem, czesc soli w postaci niezdysocjowanej, a PH zaleznie od substancji (wiem jak-o to nie pytam:P), ale czy o cos mozna poza tym zapytac?

22 mar 2006, o 17:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]