Autor |
Wiadomość |
prawdziwy_hemik
Dołączył(a): 20 lis 2005, o 21:14 Posty: 84 Lokalizacja: Okolice Jasła i niedaleko Gorlic ;)
|
 Czy ciśnienie może hamować reakcję, w której CO2^?
CH3COOH+NaHCO3->CH3COONa+H20+CO2^
Reakcja przebiega w zamkniętym ośrodku, ciśnienie CO2 wzrasta. Czy gdy wzrośnie do wartości x reakcja zatrzyma się(brak miejsca na CO2), czy odwrotnie - przyspieszy?
_________________ Nigdy nie robiłem MW i robil nie będę wszystko to brednie
|
26 lut 2008, o 12:23 |
|
 |
szalony
|
Przebieg reakcji utrudnia się (równowaga przesuwa się w lewo) - zgodnie z regułą przekory Le Chateliera.
|
26 lut 2008, o 12:39 |
|
 |
prawdziwy_hemik
Dołączył(a): 20 lis 2005, o 21:14 Posty: 84 Lokalizacja: Okolice Jasła i niedaleko Gorlic ;)
|
Czyli w takim wypadku reakcja może sie zatrzymać i wznowić po zmniejszeniu ciśnienia?
Mniemam, że przy wyższej temperaturze granica zatrzymania reakcji przesunie się?
|
26 lut 2008, o 12:43 |
|
 |
Jogi
|
Jak podniesiesz temperature to w warunkach stalej objetosci bedzie sie zwiekszac cisnienie wiec rownowaga bedzie sie przesuwac jeszcze bardziej w lewo.
_________________ Plus usus sine doctrina, quam citra usum doctrina valet.
|
26 lut 2008, o 13:21 |
|
 |
prawdziwy_hemik
|
Nie bardzo rozumiem. Czy przy stałej temperaturze reakcja zatrzyma się (substraty nie przereagują) i wznowi dopiero po zmniejszeniu ciśnienia?
|
26 lut 2008, o 13:34 |
|
 |
Jogi
|
A pytales jak bedzie jak sie podniesie temperature W praktyce reakcje bardzo trudno zatrzymac, prawie wszystkie reakcje sa odwracalne.. A co do pytania o stala temperature to rownowaga reakcji bedzie wtedy stale przesuwac sie w strone substratow (rozpad produktow), wraz ze wzrostem cisnienia, ale jezeli bedziesz dbal o odprowadzanie produktow gazowych przez zawor cisnieniowy etc to reakcja przebiegnie normalnie.[/quote]
|
26 lut 2008, o 17:04 |
|
 |
prawdziwy_hemik
|
Właśnie w tym rzecz, że chcę ją zatrzymać gdy ciśnienie w pojemniku będzie wartość przy której reakcja zatrzyma się.
|
26 lut 2008, o 18:20 |
|
 |
Jogi
|
Nie zatrzymasz jej... mozesz co najwyzej osiagnac punkt w ktorym ustali sie rownowaga jezeliby byc purysta...
A w praktyce tak, cos takiego osiagniesz nie zmniejszajac cisnienia
|
26 lut 2008, o 21:52 |
|
 |
adam31415
|
Powinieneś raczej napisać chcę stworzyć (doprowadzić do wytworzenia w trakcie przebiegu reakcji) takie warunki, które pozwolą na osiągnięcie określonego stopnie przereagowania.
Jeśli to miałeś na myśli to jest to jak najbardziej wykonalne. Całkiem innym zagadnieniem jest to czy można, w tym przypadku, osiągnąć to przez zwiększenie ciśnienia do możliwej w praktyce wartości. Tu już trzeba pobawić się w obliczenia.
|
26 lut 2008, o 22:11 |
|
 |
prawdziwy_hemik
|
To dywagacje czysto teoretyczne, na chłopski, nie chemiczny rozum.
Dla sprawdzenia wziąłem 1,5l butelkę, 40g sody i 150ml 10% CH3COOH
Proporcji nie dobierałem idealnych, na każde 84g NaHCO3 powinno iść 60g CH3COOH, więc jest w miarę równo, ale nie o tym.
Zmieszałem i zakręciłem. Po minucie wziąłem butelkę, sprawdzam - reakcja już ledwie przebiega, bardzo mało CO2 się ulatnia. Odkręciłem korek, buchnęło gazem i zakręciłem. Reakcja gwałtownie się wzbudziła po zmniejszeniu ciśnienia.
I to tylko chciałem wiedzieć  .
|
27 lut 2008, o 14:17 |
|
 |
Jogi
|
zeby do tego dojsc wystarczylo w reke wziasc jakakolwiek ksiazke do rozszerzonej chemii dla liceum i nie trzeba bylo dywagowac nt. zatrzymywania reakcji... a 2gi post w tym temacie wskazywal dokladnie na regule le Chatelliera - Browna (przekory)
|
27 lut 2008, o 22:21 |
|
 |
prawdziwy_hemik
|
Akurat w mojej książce do 1 jak i do drugiej klasy lo o profilu biol chem nic nie znalazłem, Mam zato wspaniałą nauczycielkę, która puściła na mature 3b bez PH
Miłego dnia 
|
27 lut 2008, o 22:26 |
|
|