Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Czy ciśnienie może hamować reakcję, w której CO2^? 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 20 lis 2005, o 21:14
Posty: 84
Lokalizacja: Okolice Jasła i niedaleko Gorlic ;)
Post Czy ciśnienie może hamować reakcję, w której CO2^?
CH3COOH+NaHCO3->CH3COONa+H20+CO2^
Reakcja przebiega w zamkniętym ośrodku, ciśnienie CO2 wzrasta. Czy gdy wzrośnie do wartości x reakcja zatrzyma się(brak miejsca na CO2), czy odwrotnie - przyspieszy?

_________________
Nigdy nie robiłem MW i robil nie będę wszystko to brednie :x


26 lut 2008, o 12:23
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 cze 2005, o 20:29
Posty: 1087
Post 
Przebieg reakcji utrudnia się (równowaga przesuwa się w lewo) - zgodnie z regułą przekory Le Chateliera.


26 lut 2008, o 12:39
Zobacz profil

Dołączył(a): 20 lis 2005, o 21:14
Posty: 84
Lokalizacja: Okolice Jasła i niedaleko Gorlic ;)
Post 
Czyli w takim wypadku reakcja może sie zatrzymać i wznowić po zmniejszeniu ciśnienia?
Mniemam, że przy wyższej temperaturze granica zatrzymania reakcji przesunie się?

_________________
Nigdy nie robiłem MW i robil nie będę wszystko to brednie :x


26 lut 2008, o 12:43
Zobacz profil

Dołączył(a): 9 gru 2005, o 20:59
Posty: 40
Post 
Jak podniesiesz temperature to w warunkach stalej objetosci bedzie sie zwiekszac cisnienie wiec rownowaga bedzie sie przesuwac jeszcze bardziej w lewo.

_________________
Plus usus sine doctrina, quam citra usum doctrina valet.


26 lut 2008, o 13:21
Zobacz profil

Dołączył(a): 20 lis 2005, o 21:14
Posty: 84
Lokalizacja: Okolice Jasła i niedaleko Gorlic ;)
Post 
Nie bardzo rozumiem. Czy przy stałej temperaturze reakcja zatrzyma się (substraty nie przereagują) i wznowi dopiero po zmniejszeniu ciśnienia?

_________________
Nigdy nie robiłem MW i robil nie będę wszystko to brednie :x


26 lut 2008, o 13:34
Zobacz profil

Dołączył(a): 9 gru 2005, o 20:59
Posty: 40
Post 
prawdziwy_hemik napisał(a):
Nie bardzo rozumiem. Czy przy stałej temperaturze reakcja zatrzyma się (substraty nie przereagują) i wznowi dopiero po zmniejszeniu ciśnienia?


A pytales jak bedzie jak sie podniesie temperature

prawdziwy_hemik napisał(a):
Mniemam, że przy wyższej temperaturze granica zatrzymania reakcji przesunie się?


W praktyce reakcje bardzo trudno zatrzymac, prawie wszystkie reakcje sa odwracalne..

A co do pytania o stala temperature to rownowaga reakcji bedzie wtedy stale przesuwac sie w strone substratow (rozpad produktow), wraz ze wzrostem cisnienia, ale jezeli bedziesz dbal o odprowadzanie produktow gazowych przez zawor cisnieniowy etc to reakcja przebiegnie normalnie.[/quote]

_________________
Plus usus sine doctrina, quam citra usum doctrina valet.


26 lut 2008, o 17:04
Zobacz profil

Dołączył(a): 20 lis 2005, o 21:14
Posty: 84
Lokalizacja: Okolice Jasła i niedaleko Gorlic ;)
Post 
Właśnie w tym rzecz, że chcę ją zatrzymać gdy ciśnienie w pojemniku będzie wartość przy której reakcja zatrzyma się.

_________________
Nigdy nie robiłem MW i robil nie będę wszystko to brednie :x


26 lut 2008, o 18:20
Zobacz profil

Dołączył(a): 9 gru 2005, o 20:59
Posty: 40
Post 
Jogi napisał(a):
W praktyce reakcje bardzo trudno zatrzymac, prawie wszystkie reakcje sa odwracalne..


Nie zatrzymasz jej... mozesz co najwyzej osiagnac punkt w ktorym ustali sie rownowaga jezeliby byc purysta...

A w praktyce tak, cos takiego osiagniesz nie zmniejszajac cisnienia

_________________
Plus usus sine doctrina, quam citra usum doctrina valet.


26 lut 2008, o 21:52
Zobacz profil
*****
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2007, o 18:58
Posty: 138
Lokalizacja:
Post 
prawdziwy_hemik napisał(a):
Właśnie w tym rzecz, że chcę ją zatrzymać gdy ciśnienie w pojemniku będzie wartość przy której reakcja zatrzyma się.


Powinieneś raczej napisać chcę stworzyć (doprowadzić do wytworzenia w trakcie przebiegu reakcji) takie warunki, które pozwolą na osiągnięcie określonego stopnie przereagowania.
Jeśli to miałeś na myśli to jest to jak najbardziej wykonalne. Całkiem innym zagadnieniem jest to czy można, w tym przypadku, osiągnąć to przez zwiększenie ciśnienia do możliwej w praktyce wartości. Tu już trzeba pobawić się w obliczenia.


26 lut 2008, o 22:11
Zobacz profil

Dołączył(a): 20 lis 2005, o 21:14
Posty: 84
Lokalizacja: Okolice Jasła i niedaleko Gorlic ;)
Post 
To dywagacje czysto teoretyczne, na chłopski, nie chemiczny rozum.
Dla sprawdzenia wziąłem 1,5l butelkę, 40g sody i 150ml 10% CH3COOH
Proporcji nie dobierałem idealnych, na każde 84g NaHCO3 powinno iść 60g CH3COOH, więc jest w miarę równo, ale nie o tym.
Zmieszałem i zakręciłem. Po minucie wziąłem butelkę, sprawdzam - reakcja już ledwie przebiega, bardzo mało CO2 się ulatnia. Odkręciłem korek, buchnęło gazem i zakręciłem. Reakcja gwałtownie się wzbudziła po zmniejszeniu ciśnienia.
I to tylko chciałem wiedzieć ;).

_________________
Nigdy nie robiłem MW i robil nie będę wszystko to brednie :x


27 lut 2008, o 14:17
Zobacz profil

Dołączył(a): 9 gru 2005, o 20:59
Posty: 40
Post 
zeby do tego dojsc wystarczylo w reke wziasc jakakolwiek ksiazke do rozszerzonej chemii dla liceum i nie trzeba bylo dywagowac nt. zatrzymywania reakcji... a 2gi post w tym temacie wskazywal dokladnie na regule le Chatelliera - Browna (przekory)

_________________
Plus usus sine doctrina, quam citra usum doctrina valet.


27 lut 2008, o 22:21
Zobacz profil

Dołączył(a): 20 lis 2005, o 21:14
Posty: 84
Lokalizacja: Okolice Jasła i niedaleko Gorlic ;)
Post 
Akurat w mojej książce do 1 jak i do drugiej klasy lo o profilu biol chem nic nie znalazłem, Mam zato wspaniałą nauczycielkę, która puściła na mature 3b bez PH :D
Miłego dnia ;)

_________________
Nigdy nie robiłem MW i robil nie będę wszystko to brednie :x


27 lut 2008, o 22:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..