no dobra, miedź niby nie reaguje z kwasami nie utleniającymi a tutaj niespodzianka, jony tetrachloromiedziowe ! w reakcji stężonego kwasu solnego z metaliczną miedzią powstaje taki kwas
H<sub>2</sub>CuCl<sub>4</sub>, no tak ale nie mogę zbilansować równania reakcji (odrazu mówię że nie wydziela się żaden gaz) i moze wie ktoś coś więcej na temat tego kwasu bo google to nawet mi jednej strony nie pokazły (nie ma żądanej frazy) może coś o jego solach etc.
PS reakjca biegnie dosyć wolno, może jest jakiś katalizator albo coś.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
Z tego co oni tam piszą to wydziela się wodór, ja tego nie zaobserwowałem, a nie chciałem grzać żeby nie wydzieła mi się z r-r gazowy chlorowodór, roztwór zrobił się żółtawy i tworzy sie kwas dwu protonowy to wiem napewno bo tyle to mi jeszcze Chemica powiedziała.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
26 paź 2006, o 18:39
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
po pierwsze: miedź nie wypiera wodoru z kwasu solnego, rozpuszczą się w nim tylko tlenki miedzi z powierzchni metalu
po drugie: kwas H2CuCl4 powstaje poprzez zakwaszenie r-ru CuCl2 kwasem solnym
miedź może tygodniami stać w HCl, i nie będzie specjalnego egektu, chyba że w obecności utleniaczy, to wtedy widać efekt
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
26 paź 2006, o 23:58
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Re: kwas tetrachloromiedziowy
Kein napisał(a):
no dobra, miedź niby nie reaguje z kwasami nie utleniającymi a tutaj niespodzianka, jony tetrachloromiedziowe ! w reakcji stężonego kwasu solnego z metaliczną miedzią powstaje taki kwas H<sub>2</sub>CuCl<sub>4</sub> ...
Jeżeli już, to powstaje H2[CuCl3] ewentualnie H[CuCl2]. Z kwasem solnym reakcja nie wiem czy przebiega, ale z kwasem bromowodorowym miedź reaguje i wydziela sie wodór. Powstają kompleksowe aniony.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości