Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
H2SO4 i HCI 
Autor Wiadomość
*

Post H2SO4 i HCI
Witam!
Kupiłem na http://www.chemik.terramail.pl/odczynni ... iczne.html dwa kwasy; siarkowy i solny po kilku dniach przesyłka do mnie dotarła i w kartonie były dwie butle ale nie wiem w której jest HCI a w której H2SO4
jak rozpoznać który to który kwas??na butlach było tylko napisane NCZ i CL.CZ , co oznaczają te napisy??

29 sie 2006, o 16:29
Odróżnisz prosto... siarkowy nie ma zapachu, a solny ma...

29 sie 2006, o 16:36
*

tamte dwa mają zapach i dymią....solny ma mieć 36% a siarkowy 98%

29 sie 2006, o 16:51
**

a jeśli masz NH3aq to możesz zwilżyć 1 miseczkę wodą amoniakalną a 2 miseczkę HCl następnie zbliż miseczki do siebie jak będzie leciał "dymek" (NH4Cl) to jest to kwas solny ;p

pozdro

29 sie 2006, o 16:56
@MODERATOR

a nie prościej posłużyć się tabelą rozpuszczalności?? Weź jakiś związek wapnia np wodorotlenek i dodaj do obu kwasów. Siarczan VI wapnia jest trudnorozpuszczalny. A jeszcze lepiej wziąć jakąś sół Baru :lol:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

29 sie 2006, o 18:04

Siarkowy nie dymi.... miałem 98% i nie dymił, nie pamiętam już, ale zapachu chyba też nie miał (czystość: cz.)

Może, żeś popieprzył, albo oni popieprzyli i wysłali Ci HNO3, stąd tamto N, zamiast siarkowego, azotowy 98% już dymi (ja bym sie cieszył z takiej wymiany)

29 sie 2006, o 18:11
To prawda... też mi się wydawało, że dostał HNO3 i HCl... Więc jak odróżnić oba? HCL ba bardzo ostry gryzący zapach, a HNO3 ma nieco łagodniejszy zapach. Mnie przypomina zapach świerzości i w dodatku jest odrobinę podobny do zapachu chloru w małych stężeniach. Weź odrobinę białego sera... Kwas azotowy sprawia, że ser zżółknie. możesz też wziąć coś miedzianego. Wrzucona miedź do azotowca się roztwarza... W solnym nie ma reakcji.

PS: Ja bym się tam bardziej cieszył z siarkowca. Może azotowy jest droższy ale 65% HNO3 na wiele się nie zda. Wolę siarkowca 98% bo można dodać suchego KNO3 potem przedestylować i już masz wysokostężonego azotowca, albo nawet bez destylacji użyć H2SO4+KNO3 jako mieszaniny nitrującej...

29 sie 2006, o 18:25

Dymi tylko w większych stężeniach, a stężony HNO3 potrafi być drogi :D [/u]

29 sie 2006, o 18:35

Azotowy 65% nie dymi !! !!

Ty chyba nie wiesz co mówisz... :roll:

29 sie 2006, o 18:38
*

azotowy to to raczej nie jest.zawsze kupowałem u nich azotowy i dostawałem w ciemnej szklanej butli..możliwe że oba to solne ale mają inny zapach, zrobiłem to co co pisał mareo ale zbliżyłem do obu kwasów wacik namoczony w amoniaku i jeden dymił sie bardziej i szybciej a drugi mniej...najprościej to chyba by było doda do chlorek barowy, jeżeli byłby to siarkowy to powinen się wytrącic siarczanborowy ale niestety go nie posiadam aha wie któś co mogą oznacza te napisy??

29 sie 2006, o 18:55
**

jesli oba ci dymiły to prawdopodobnie masz HCl i HNO3 !

bo w HCl wchodzi w reakcję z amoniakiem i dymi salmiakiem (NH4Cl)
a azotowy też wchodzi w taką reackję ale ten dymek to (NH4NO3) !

i jeśli dymi bez niczego to jest mocno stężony (azotowy)

żeby się upewnić czy to azotowy weź kawałeczek białego sera i wrzuć do probówki i wlej ok 1 dm3 (niby azotowego) kwasu, następnie daj probówkę nad płomień palnika aby ogrzać zawartość probowki.
jeśli ser zmieni barwę na żółtą jest to kwas azotowy.

pozdro

29 sie 2006, o 19:16
Zasłużony dla forum

...eech...reko kwasy tak wysyła, bo wysyła poczta.
Zauważ że na stożku z żywicy epoksydowej są wyraźnie napisane symbole:
- S dla kwasu siarkowego
- N dla kwasu azotowego
- Cl dla kwasu solnego

29 sie 2006, o 19:32
Co do azotowego można jeszcze sprawdzić metodą białka z jaja kurzego.
Dolej kroplę azotowego do białka z jajka i od razu nabierze intensywnie żółtego koloru.

// już było wyżej, ale o serze - można na czymkolwiek co zawiera białko [ale np na ręce nie doradzam] o.r.s.

30 sie 2006, o 16:57
siarkowy powinien zwęglić a solny ściąć :D więc jajko to dobra metoda :)

30 sie 2006, o 18:14

Nie jestem tak dokształcony jak wielu tu na tym forum ale
wydaje mi sie, że HCl (d=1,19g/cm3) mają gęstość dużo mniejszą od H2SO4 (d=1,84g/cm3) będzie lżejszy od kwasu siarkowego (VI).
Oczywiście pod warunkiem że oba kwasy są stężone tj. HCl (ok. 38%)
H2SO4 (ok. 98%). Też kupiłem te kwasy z Reko po 1 litrze i siarkowy jest dużo cięższy. Jeśli to nie bzdury co pisze to by można było to stwierdzić nie otwierając kwasów(oczywiście jeśli nie są nam w tej chwili potrzebne).

1 kwi 2007, o 13:47

A może wystarczy tylko trochę cukru i jak wiadomo kwas siarkowy z cukrem da nam węgiel. Wydaje mi się, że to jest łatwiejszy sposób na sprawdzenie co jest co.

3 kwi 2007, o 21:55
@MODERATOR

Moje propozycje analiz: do naczyń wlej troche kwasów, rozcieńcz troche, dodaj jakiegoś wskaźnika kwasowo zasadowego, a następnie dodawaj rozcieńczonego r-ru NaOH, do obojętnego odczynu (lepiej żeby odczyn był lekko kwasowy, niż zasadowy).
Teraz rozlej to do probówek.
Do pierwszych dodja jeszcze po kropelce NaOH, a następnie po szczypcie metalicznego sproszkowanego cynku, zawartość probówek ogrzej na łażni wodnej, do wylotu probówek przyłóż zwilżone wodą papierki wzkaźnikowe -tam gdzie papierek zabarwi się na nieciesko (powastjący amoniak) był kwas azotowy.
Do dwóch kolejnych dodaj r-ru BaCl2 - w probówce z solą kwasu siarkowego wytrąci się biały osad)
Do następnych probówek dodaj r-ru azotanu (V) ołowiu (II) (w probówce z solą kwasu siarkowego wytrąci się biały osad)

Mam nadzieję że rozumiecie :P

Możesz po wadze sprawdzić (butelka z kwasem siarkowym winna byc dużo cięższa)

Kwas azotowy pozostawiony na świetle przyjmuje barwę brunatną.

Możesz jeszcze spróbować silnie ogrzewać te kwasy z chlorkiem ołowiu (w kolbie). Przy kwasie azotowym poczną wydzielać się brązowe dymki...

Jest jescze jedna metoda. Włóż palce do tych kwasów, w siarkowym po jakimś czasie ściemnieje, a w azotowym zżółknie

3 kwi 2007, o 22:22

Na azotowy jest prosta metoda - kropla kwasu na blaszkę miedzianą. Pojawią sie brunatne dymy tlenków azotu i niebieskie zabarwienie azotanu miedzi. Żaden inny kwas tego nie daje.

Siarkowy - w przyszłości bo raczej go nie masz - no chyba że ci oleum puścili (roztwór SO3 w H2SO4) - jesli nawet nie masz chlorku baru - kropla na bibułe lub inny papier. Stęzony siarkowy rozpulchni go a nieraz i zwęgli.

Solniaczek - reakcja z AgNO3 - biały osad chlorku ciemniejacy na świetle. Poza tym fakt pary solnego z parami amoniaczku daje piękne dymy salmiaku.

Fosforowy z kolei - jeśli chodzi o popularne kwaski, zarówno z AgNO3 jak i BaCl2 bedzie dawał osady - choc przy duzym stężeniu nie zawsze Ag3PO4 będzie wystepował jako osad - prędzej żółtawe zabarwienie. Wtedy dla potwierdzenia reakcja z molibdenianem amonu w środowisku 6n kwasu azotowego - i żółtość.

3 kwi 2007, o 22:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]