Witam.
Czy ktoś orientuje się, co powstaje podczas spalania tego całego świństwa w papierosach? Potrzebuję tych informacji do budowy wykrywacza dymu papierosowego. Wiem, że są specjalne czujniki dymu tytoniowego, ale tanie to one nie są.
Pozdrawiam.
25 mar 2007, o 18:38
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
No wiesz składników dymu tytoniowego jest bardzo wiele ze wzgledu na wysoka temp. powstajaca podczas palenia tytoniu.zwiazki pod wpływem temp.ulegają pirolizie a nastepnie pirosyntezie tworzac tysiące subst.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dym_papierosowy
_________________ GG:5774035
25 mar 2007, o 18:53
JoHn
**
Dołączył(a): 1 lip 2005, o 08:51 Posty: 311 Lokalizacja: mam wiedzieć?
Pani Koszmider podaje nastepujace zwiazki
nikotyna, CO, tlenki azotu cyjanowodór, benzopiren, formaldehyd, amoniak, kwas mrowkowy, fenol, chlorek metylu, metanol, siarkowodór
_________________ Farmacja, UM Lublin
25 mar 2007, o 19:22
jaozyrys
@MODERATOR
Jak chcesz o zrobić elektronicznie to nie masz dużych szans moim zdaniem..
25 mar 2007, o 21:43
raymundo
@MODERATOR
No chyba żeby zrobić układ kilku układów, z których każdy wykrywał by jeden ze składników dymu. Tzn. jeden po wykryciu np. CO włączał by kolejny wykrywający inny gaz. Tak wygladały pierwsze modele urządzeń do wykrywania dymu papierosowego.
Niedawno widzaiłem urządzenie, które pokazywało procentowy skład gazu, w którego atmosfere włoży się czujnik. On dostał to do naprawy od jakiegoś gościa z kopalni, gdzie na codzień tego używają. Kosztuje to ok 7-9tys. zł.
Jak chcesz o zrobić elektronicznie to nie masz dużych szans moim zdaniem..
Oczywiście, że tak. Nie widzę innej możlwości. Wydaje mi się, że we mnie nie wierzysz, a niesłusznie Ale ogólnie zostałem żle zrozumiany. Nie chodzi mi o zrobienie czujnika, który wykryje obecność dymu papierosowego, ale zignoruje jego pojedyncze składniki. Chcę poprostu, żeby wykrywał także dym papierosowy. Teraz jestem strasznie śpiący, więc nie szukam za długo, ale z tego co zobaczyłem to czujniki gazów wydzielanych z papierosów są strasznie drogie. Jakbyście znaleźli coś taniego, to proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 48 gości