Autor |
Wiadomość |
chemil
Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 21:36 Posty: 113 Lokalizacja: Z Czarnobyla
|
Kataliza
Czy można utlenić tlenek węgla - CO do dwutlenku węgla ? Jeśli tak to za pomocą czego i jakiej reakcji .
|
21 paź 2006, o 16:20 |
|
|
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
Mi sie wydaje ze tlenem ale ręki odciąc se nie dam.
2CO + O2 -> 2CO2
|
21 paź 2006, o 18:36 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
CO jest palny
a spalanie to gwaltowne utlenianie
wiec... chyba wiecej pisac nie musze
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
21 paź 2006, o 18:46 |
|
|
chemil
|
nie wiem czy mnie dobrze zrozumieliście , jak są piece gazowe to czasami podczas spalania powstaje CO który jest trujący , to sobie tak pomyślałem czy nie szło by zastosować w takich piecach jakiegoś katalizatora czy czegoś co by spowodowało powstanie mniej szkodliwego CO2 . Wielu ludzi ginie zaczadzonych . To są rozważania czysto teoretyczne .
|
21 paź 2006, o 20:05 |
|
|
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
|
Katalizator tutaj nic nie da, bo CO powstaje wtedy, gdy brakuje tlenu.
Jeżeli już, to należałoby zastosować jakiś utleniacz.
|
21 paź 2006, o 20:23 |
|
|
chemil
|
chodziło mi oto czy da sie w jakiś sposób od razu wytworzyć CO2 ,nie doceniacie mnie troche bo akurat wiem na co sie dzieli spalania ; całkowite , półspalanie, niecałkowite
|
21 paź 2006, o 20:41 |
|
|
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
Dobry piecyk gazowy i nie powstanie CO bo tlenu jest pod dostatkiem i koniec.
przecież od razu powstaje CO2 przy spalaniu całkowitym. A to ze powstaje CO to wada piecyka.
|
21 paź 2006, o 21:31 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Zazwyczaj piece jak sama nazwa mówi katalityczne czyli campingowe ktore jako paliwo używają mieszanki propanu/butanu posiadają odpowiednie dopalacze by gaz spalał się na co2 i h2o,
pozatym sa w zwykłych piecach na gaz ziemny sa zabezpieczenia ,
problemem moga być jedynie podstawowe piece na węgiel kamienny ale w kazdym przypadku powinien byc odpowiedni dostęp pow. by dopalic co do co2 czad w piecu powstaje jedynie przy braku dostępu tlenu z pow.
Czyli zasady BHP pozatym w okresie zimowym czesto należy wietrzyć pomieszczenia mieszkalne i zadbać o właściwy dostęp tlenu przy paleniu w piecu czy kominku Wiele firm oferuje detektory wychwycajace CO w pow. nawet dzwiekowe dla osob niewidzacych lub świecące dla gluchoniemych lub inne dla osób nie w pełni sprawnych.
Na pewno w goglach kazdy zaiteresowany cos znajdzie.
pozdro.
eko.
|
23 paź 2006, o 01:02 |
|
|
Patol
|
Nie łatwiej było by wytworzyć CO2?? Chyba że koniecznie chcesz z CO...
_________________ Exoriare aliquis nostris ex ossibus ultor.
Wergiliusz
|
23 paź 2006, o 09:04 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
no własnie nie!!!! bo powstanie CO2, gdy prowadzimy reakcję w układzie zamkniętym, a piec to układ otwarty, który wymienia masę z otoczeniem. Nawet jeśli jest odpowiednia ilość tlenu to czystego CO2 nie otrzymamy, bo najpierw powstaje CO, on dopiero się dopala do CO2, ale nasz układ stale wymienia masę, więc część CO nie ma szans się dopalić, ponadto nawet powstały CO2 reguje z węglem tak:
CO2+C==>CO
i z tego powodu, że układy otwarte nie dopalają do końca nie mozna spalać odpadów tworzyw sztucznych w domowych piecach - powstaje mnóstwo produktów częściowego spalenia, rakotwórczych i toksycznych, ale u nas palenie smiećmi to normalka.... do spalania takich odpadów służą piece specjalnej konstrukcji, w których spaliny krążą np godzinę i mają zansę się dopalić przez wypuszczeniem do atmosfery
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
23 paź 2006, o 17:36 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
palenie w piecu śmieciami jest godne pogardy nie wolno spalac tego co sie pod reke nawinie i jest palne i nie chodzi tu o CO bo przy dobrym cugu nie ma szans na niedopalenie zaw. tlenu w pow. dopala go do CO2 wie o tym każdy co pali w piecu czy kominku
Spalanie tzw. smieci w piecach jest karygodne i powinien byc na to odpowiedni paragraf / żywy/ bo to co sie wydziela wola o pomstę sami trujemy siebie i sasiadów pomine dioksyny czy benzopireny i wiele innych zw. tox. w niewlasciwym spalaniu odpadow
Od tego sa spalrnie profi. gdzie proces jest monitorowany i katalitycznie dopalany a te sa po to by nas chronic przed toxyczym dymem z kominów nie palmy smieci gdzie popadnie a bardziej wdrożmy segregacje odpadow Nawiedzonym pseldo-ekologą powiedzmy stanowcze NIE
, bo spalarnie smieci bardziej sa ekologiczne niż beznadziejne wysypiska
pozdro.
eko.
Ostatnio edytowano 15 lis 2007, o 03:37 przez eko osiem[*], łącznie edytowano 1 raz
|
23 paź 2006, o 23:01 |
|
|
DMchemik
|
Re: odp.
nie wiem czy tak jest wszędzie, ale w Wiśle mozna liczyć na dofinansowanie z funduszy unijnych do wymiany pieca centralnego ogrzewania, chyba nawet do 70%. dofinansowywane są tylko te piece, które mają koństrukcję uniemożliwiającą spalanie smieci. I bardzo dobrze!!!! Bo mam dosyć tych wieczornych "inhalacji". Miejscowość turystyczna, nawet uzdrowiskowa a czasem lepiej okien nie otwierać!!!!! Oby tak w całej Polsce było!!!! Powinnismy społeczeństwo edukować, że zwykły pieć kaflowy czy obojętnie jaki nie służy do spalania smieci, w których pełno jest tworzyw sztucznych!!!!! Mój wujek zdał sobie sprawę z tego, jak zanieczyszczamy atmosferę gdy leciał samolotem - zdał sobie sprawę, jak cienka jest powłoka gazów otaczająca Ziemię...
PS. A wiecie że każdy się boi zbadać co powstaje podczas palenia opon podczas gwałtownego startu samochodem????? Bo spodziewają się tam najgorszego, jeśli ktoś to tylko potwierdzi to może stracić pracę, bo zabiorą się za niego odpowiednie koncerny....
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
26 paź 2006, o 13:31 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Z racji swojego nicku uwazam że,
DMchemik dobrze prawi koniec z paleniem toxsycznych śmieci u sasiadów obok czasem nieswiadomy dym zawiera tyle toxyn że zalamka gorzej jak się Jesienią snuje blisko gruntu i truje wszystko
pozdro.
eko
|
26 paź 2006, o 23:53 |
|
|
DMchemik
|
Re: odp.
wódki mi nalać
weź udział:
|
27 paź 2006, o 00:12 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Masz u mnie browca albo wóde ale pijemy razem
pozdro.
eko.
|
27 paź 2006, o 00:25 |
|
|
analityk
@MODERATOR
|
Odnośnie śmieci katuje swoich starszych zeby nie palili nimi w piecu.raz ze truje dwa ze niszczy piec i komin.
W maskach przeciwgazowych jesli tak je mozna nazwać znajduje sie hopkalit który ponoć utlenia w temp pokojowej CO do CO2.Jest to węgiel aktywowany z domieszkami takich substancji jak MnO2,Ag2O,CuO i podobne.Poza tym jeszcze nadmanganian srebra utlenia w temp pokojowej CO do CO2.w pomieszczeniu z takim piecykiem powinien znajdowac sie filtr w którym powietrze byłoby oczyszczane np. za popmocą hopkalitu.bezpośrednio w piecu metanu do H2O i CO2 sie nie spali.najpierw powstaje CO a dopiero później CO2.A reakcja 2CO + O2 = 2CO2 jest odwracalna i zależy od temperatury.a dla tego ze jest egzotermiczna więc na zimno jest najlepiej.
_________________ "Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ
|
14 lis 2007, o 16:22 |
|
|