Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Mechanizm wybielania skory przez nadtlenek wodoru 
Autor Wiadomość

Post Mechanizm wybielania skory przez nadtlenek wodoru
Witam!
Dawno temu, kiedy kogos zapytalem skad sie biora biale plamy na skorze, po jej kontakcie z perhydrolem, dostalem odpowiedz, ze utlenia sie barwnik :? Nie mniej jednak, niedawno w internecie natknalem sie na nieco inna teorie, ktora tutaj zacytuje:

h2o2.com napisał(a):
The whitening is due to the formation of gas bubbles in the epidermal layer of the skin.

wikipedia napisał(a):
Diluted H2O2 (around 15%) is used to bleach human hair, hence the phrase "peroxide blonde". It is absorbed by skin upon contact and creates a local skin capillary embolism which appears as a temporary whitening of the skin.

Niestety jestem wyjatkowa noga z biologii, wiec trudno mi sie do tego ustosunkowac i chcialbym zapytac kogos doswiadczonego, kto zna nature tego problemu.

Pierwsza strona sugeruje, ze tworza sie pecherzyki gazu w naskorku, lecz nie rozumiem czemu mialoby to skutkowac jego wybieleniem.
Druga strona natomiast, jesli dobrze rozumiem, informuje, ze tworzy sie zator naczyn wlosowatych. Z tego co wiem, w naskorku nie ma naczyn krwionosnych, wiec zator musi nastepowac gdzies glebiej.

Jak to wlasciwie jest? I skad bezposrednio bierze sie to biale zabarwienie? Pozdrawiam!

16 lis 2007, o 18:45
@MODERATOR

Ja jednak uwazam ze melanina utlenia sie pod dzialniem H2O2 i stad to odbarwienie, lub tez rozklad wiazan polimerowych

zreszta tak samo dzieje sie z ludzmi starszymi - melanina im sie utlenia w komorkach juz ze starosci stak niektorzy maja biale plamy na rekach/twarzy etc. w tym wypadku postepuje to bardziej agresywnie i szybko, do tego niszczac naskorek (martwica - czy tym podobne zjawisko)

16 lis 2007, o 19:28

Mi ostatni jak się przeciołem i polałem skóre farmaceutycznym 3% H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> to też miałem białą plamę na ręku ! Dodam tylko, że skóra w tym miejscu była troche wytarta (końce palców)

16 lis 2007, o 19:34

No dobrze, ale wobec tego dlaczego zabarwienie znika po kilku godzinach?

16 lis 2007, o 23:33
@MODERATOR

albo "sie wyciera" albo reakcja jest odwracalna albo komorki zdaza sie zregenerowac ?

16 lis 2007, o 23:36
@MODERATOR

nastepuje martwica naskorka i jego zluszczanie - wiec na dluzsza mete wystarczy tylko po oparzeniu sie H2O2 (takim lekkim) dobrze umyc reke trac miejsce pod woda i kolor zniknie - ale to z tego powodu ze po porstu naskorek zostanie starty i dlatego barwa zniknie

17 lis 2007, o 01:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]