ostatnio na biologii dowiedziałem się że rośliny w procesie fotosyntezy rozbijają cząsteczki wody na grupy wodorotlenowe i przetwarzają je w H2O2. czy można przeprowadzić ten proces w laboratorium? a jak już to jak?
Nie, i nie otrzymasz tak perhydrolu bo zapewne takie bylo by nastepne pytanie.
Nigdy nie słyszałem o tym że rośliny produkuja H2O2 /moze mnie wtedy w szkole nie było/.
Nam mowili ze kompleks odrywa 4 elektrony od cząsteczki wody, potem następuje rozszczepienie 2 cząsteczek wody na 4 protony i cząsteczkę tlenu.
19 sty 2008, o 17:51
Tomekm
Dołączył(a): 18 lip 2007, o 12:52 Posty: 79 Lokalizacja: Serce Roztoczańskiego P. N.
Re: H2O2 z fotosyntezy
wojtq125 napisał(a):
ostatnio na biologii dowiedziałem się że rośliny w procesie fotosyntezy rozbijają cząsteczki wody na grupy wodorotlenowe i przetwarzają je w H2O2. czy można przeprowadzić ten proces w laboratorium? a jak już to jak?
Owszem w procesie fotosyntezy powstaje H2O2. Jednak o sztucznym otrzymywaniu H2O2 tą metoda nie słyszałem, istnieje teorytytycznie.
raymundo napisał(a):
Nie, i nie otrzymasz tak perhydrolu bo zapewne takie bylo by nastepne pytanie.
Nigdy nie słyszałem o tym że rośliny produkuja H2O2 /moze mnie wtedy w szkole nie było/. Nam mowili ze kompleks odrywa 4 elektrony od cząsteczki wody, potem następuje rozszczepienie 2 cząsteczek wody na 4 protony i cząsteczkę tlenu.
Mnie uczyli że podczas fotosyntezy wytwarza sie nadtlenek wodoru
19 sty 2008, o 19:44
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
H2O2, jako źródło wolnych rodników jest dla komórki silnie toksyczny; dlatego starają się go pozbyć kiedy tylko mogą wytwarzając katalazę, która go rozkłada na tlen i wodę. Przy okazji jest to jeden z najbardziej aktywnych enzymów (pod względem ilości obrotów w jednostce czasu), daje do myślenia
Dołączył(a): 5 sty 2007, o 23:44 Posty: 179 Lokalizacja: z Probówki xD
Z tego co wiem to H2O2 powstaje w procesie utleniania tłuszczy, a nie fotosyntezy. W przypadku fotosyntezy zachodzi fotoliza wody (jej rozkład):
H2O ---> 2H(+) + 1/2O2 + 2e(-)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości