Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Zapach etanolu 
Autor Wiadomość

Post Zapach etanolu
Witam!
Ostatnio kilkakrotnie spotkalem sie z opinia, ze czysty etanol nie posiada zapachu. Osobiscie ciezko mi w to uwierzyc, ale jedna z osob szerzacych ten poglad jest chemikiem z wyksztalcenia, wiec zaczyna mnie to zastanawiac. Czy jest ktos, kto dysponuje czystym (obecnosc wody nie ma znaczenia) etanolem i moglby na podstawie wlasnych doswiadczen organoleptycznych stwierdzic, czy powszechnie rozpoznawalny zapach spirytusu jest faktycznie zapachem samego etanolu? Jesli tak, to czy ma ktos pojecie skad takie nieporozumienie moglo sie wziac?

29 lip 2009, o 03:52

Etanol bez zapachu :szok: Moim zdaniem - bajka. Może pomylił się Tobie / Twojemu koledze etanol z etynem (acetylenem)

29 lip 2009, o 08:25

Z tego co pamiętam to alkohol absolutny którego kiedyś używałem pachniał jak spiryt. To by było logiczne, bo etanol jest lotny i w powietrzu nad cieczą zawsze będą opary.

29 lip 2009, o 17:36

Miałem do czynienia z EtOH do HPLC (>99,8%), czyli stosunkowo czystym. Pachniał jak normalny spirytus, więc sprawa jest chyba jasna.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

29 lip 2009, o 23:08
Post odp.
Etanol w każdej czystości posiada tzw. zapach obojętnie czy bezwodny czda sp.cz. w każdej formie czystości zapach będzie istniał ew. różnice polegają na zawartości dodatków i domieszek w przypadku etanolu denaturalizowanego medycznego czy tzw. domowej roboty :wink:
Oczywiście istnieje też smak etanolu znacznie rożny w przedziałach od kilku do np. 40% który przez tzw. fachowców w tej dziedzinie jest bardzo szybko ustalany bez zbędnych urządzeń :wink:
Nie polecam tej metody oceny dla amatorów bo w niej liczy się praktyka ,
czysty bezwodny etanol 99,99% ma wyraźny zapach którego trudno nie wyczuć ,

uważam że : :arrow: "jedna z osób szerzących ten pogląd jest chemikiem z wykształcenia" absolutnie nie ma racji , jest teoretykiem lub winna zapisać się na wizytę u laryngologa celem sprawdzenia skuteczności powonienia dla własnego dobra
:wink:

pzdr.
eko

29 lip 2009, o 23:28

Dziekuje za odpowiedzi, rozwialiscie moje watpliwosci. Normalnie machnalbym na to reka, ale po wygooglaniu 'pure ethanol is odorless' dostalem trzy odsylacze do stron, na ktorych ktos napisal, ze czysty etanol jest bezwonny. Wsrod nich byla ksiazka do diagnostyki medycznej, wiec zwatpilem.

2 sie 2009, o 21:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]