Autor |
Wiadomość |
takisobie
|
Szkodliwość cynku wylanego do kanalizacji
Witam!
Usuwając resztki rtęci po roztłuczonym termometrze, użyłem pyłu cynkowego (aby otrzymać managmat, choć tego pyłu w stosunku do rtęci było dużo w nadmiarze), następnie zmyłem to wodą i ...wylałem do zlewu
Głupio się z tym czuję i mam pytanie na ile mogłem tym zanieczyścić środowisko??
|
12 mar 2010, o 19:51 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
no cynk może tam dużych szkód nie zrobi, ale rtęć tak.
|
12 mar 2010, o 20:02 |
|
|
takisobie
|
a nie mógł już wtedy utworzyć się amalgamat
|
12 mar 2010, o 20:16 |
|
|
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
|
Rtęć to rtęć. W każdej postaci jest toksyczna ( mniej lub bardziej ). Poza tym nigdy nie wiadomo na co trafi w kanalizacji.
|
13 mar 2010, o 10:20 |
|
|
takisobie
|
Przecież różne amalgamaty stosuje się powszechnie w dentystyce. Czy one nie są takie toksyczne??
Masz na myśli np. chlor czy też podobne?? Taki amalgamat może się rozpaść??
|
13 mar 2010, o 17:12 |
|
|
pablo
*
Dołączył(a): 9 sty 2010, o 02:56 Posty: 133 Lokalizacja: Cambridge
|
Amalgamat to stop a nie związek, i rtęć z niego też reaguje (również z dentystycznego, który się składa głównie z rtęci i srebra, ale tutaj srebro jest mało reaktywne wiec po pewnym czasie coraz trudniej wypłukiwać rtęć).
Jak trafi na HCl (odkamieniacz muszli klozetowej) albo inne kwasy, to dostaniesz ładne jony rtęci - amalgamat cynku jest reaktywny!
Idź posadź jakieś drzewo (albo lepiej pięć), to może trochę odrobisz straty.
|
13 mar 2010, o 18:31 |
|
|
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
|
Przyszło mi na myśl takie porównanie.
Cynk spełnia tu tylko rolę "gąbki". Wyobraź sobie, że wycierasz zwykłą gąbką z łazienki rozlany kwas. Gąbka go wchłania, ale nie neutralizuje, więc żeby się poparzyć wystarczy lekko ścisnąć. Nie trzeba żadnych skomplikowanych reakcji z zanieczyszczeniami na skórze.
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
|
14 mar 2010, o 01:43 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Temat postępowania z rtęcią wałkowany był już do znudzenia
wystarczy poszukać na forum jest tego tak wiele na temat rtęci i amalgamatów ....
wywalanie tego typu odczynników w tzw. kibel jest formą najgorszą z możliwych zanieczyszczenia środowiska ...
ta wylana rtęć wróci w znacznie innej gorszej formie bardziej przyswajalnej dla człowieka bowiem kumulować się będzie w roślinach rybach lub glonach w łańcuchu pokarmowym ... żaden związek sól czy amalgamat Hg nie może być wywalany do kanalizacji
Każdy popełnia błędy mniejsze lub większe jednak na boga wylewanie w kibel jest idiotyzmem patrzmy na problem bardziej szeroko
Nie my jesteśmy gospodarzami planetę jedynie dzierżawimy od przyszłych pokoleń ........
pozdrawiam
eko
|
17 mar 2010, o 02:05 |
|
|
gekon
*
|
Żeby uspokoić trochę Twoje sumienie powiem, że na pierwszym roku w Warszawie miałem cały czas analizę wszystkich grup kationów. Czyli kadm, rtęć, ołów, arsen i inne takie. I zaciekawiło mnie czy uczelnia ma jakąś własną oczyszczalnie. Kolega zapytał... I co się okazało? Gdzie tam, wszystko leci do Wisły (albo do oczyszczalni, ale czy ona sobie z tym poradzi?) a później do naszego cudownego Bałtyku i wraca do nas w rybkach Co prawda powiedzieli nam, że pracujemy na niskich stężeniach i nikt nie powinien się zatruć no ale z takiej jednej pracowni przez kilkanaście lat trochę rtęci wypłynie...
|
17 mar 2010, o 10:21 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
nie wiem kiedy to miałeś ale na AGH od dawna na resztki poreakcyjne są specjalne zbiorniki w laboratorium do których się wszytko przelewa, a jedynie do kanalizacji idą mikroilości z mycia szkła
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
17 mar 2010, o 11:08 |
|
|
Agrest
Dołączył(a): 23 lis 2006, o 17:58 Posty: 83 Lokalizacja: Wrocław
|
Na UWr jeszcze na początku XXI w. wszystko szło w kanał. Na jednym laboratorium wystawili pojemniki na zlewki Ag, As i Ba, ale już nie na Hg, Pb czy Cd. Ciekawe jak jest teraz.
|
28 kwi 2010, o 14:42 |
|
|