pytanie odnosnie regeneracji jonitow w filtrze Brita
Autor
Wiadomość
Lukasz7777
pytanie odnosnie regeneracji jonitow w filtrze Brita
Witam wszystkich!
Jestem tutaj nowy mam na imie Lukasz, ciesze sie ze znalazlem to zaje***... forum.
Chcialbym zadac pytanie odnosnie wkladow filtrowych do dzbankow Brita.
Jesli dobrze zakladam wklady filtrowe do oczyszczenia wody typu np. Brita
zawieraja jonity, ktore oczyszczaja wode z zanieczyszczen jak metale np. olow, aluminium lub miedz, wklady filtrowe Brita kosztuja okolo 35ZL jak nie wiecej, zastanawiam sie czy da sie zregenerowac jonit w tym filtrze kiedy juz sie on naladuje do pelna w celu mozliwosci uzycia ponownie tego samego wkladu zamiast wydawac kase na nowe wklady filtrowe.
Z tego co wiem to kationit mozna zregenerowac przez plukanie w wodzie z sola kuchenna. Gdyby bylo mozna zrobic to zaoszczedzilo by mi to troche kasy, w prost mowiac.
Czy moglby mi ktos udzielic odpowiedzi jakim sposobem mozna(jesli nie jestem w bledzie w moim zalozeniu) to zrobic zeby mozna bylo uzyc ten sam wklad zamiast kupowac nowy.
Dziekuje z gory, bylbym wdzieczny za wszystkie uwagi i sugestie na ten temat.
(spruboje zamiescic kilka fotek tych wkladow)
Załączniki:
brita_filter_maxtra_3pack_2_1.jpg [ 31.21 KiB | Przeglądane 2319 razy ]
laicafiltrowanie.jpg [ 15.76 KiB | Przeglądane 2314 razy ]
Komentarz: zawartosc wkladu filtrowego Brita, zakladam ze to jest kationit (jonit) 497608.jpg [ 52.59 KiB | Przeglądane 2326 razy ]
29 kwi 2010, o 17:31
pablo
*
Dołączył(a): 9 sty 2010, o 02:56 Posty: 133 Lokalizacja: Cambridge
On zawiera też węgiel aktywny, tu masz instrukcję jak go można zregenerować - efekt nie robi wszystkiego co robi oryginalny filtr, ale aktywowany węgiel wyłapuje dużą część paskudztw które mogą się czasem pojawiać w wodzie:
_________________ <i>Wszelkie informacje zawarte w moich postach należy traktować z przymrużeniem oka i nie stosować się do nich. Jeśli jednak to zrobisz, to na własną odpowiedzialność </i>
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości