Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Program Gaussian - problem :/ 
Autor Wiadomość

Post Program Gaussian - problem :/
Witam wszystkich. Dzisiaj po raz pierwszy na laboratorium spotkałem się z programem Gaussian. Jakoś nie za bardzo udało mi się go opanować. Stworzyłem odpowiedni plik, Gaussian policzył wszystko, ale niestety nie za bardzo umiem znaleźć w tym pliku potrzebne informacje. Mam takie zadanie do wykonania (treść na dole; nie ja wymyśliłem żeby było po angielsku, w takiej postaci je już dostaliśmy). Mam wielką prośbę do osób, które orientują się w tym temacie, aby pomogły mi znaleźć w tym pliku te wszystkie informacje. Jak przeglądam ten plik Gaussiana to wszystko wydaje mi się podobne, masa liczb, masa znaków, ale nie wiem co jest czym :/ Bardzo proszę Was o pomoc. Jak to wszystko odszukać? Kazdy parametr ma jakąś specjalną nazwę w tym pliku Gaussiana?

For a final optimized geometry determine the following properties:
a) electronic energy, HOMO and LUMO energies, zero-point correction, Gibbs free energy
b) vibrational frequencies and IR intensities together with short description of the selected normal modes (i.e., stretching, bending)
c) magnitude and direction of the dipole moment vector (note that the latter is with respect to molecule standard orientation!), Mulliken atomic charges, molecular electrostatic potential (qualitative description explaining which parts of your molecule generate negative and positive electrostatic potential)
d) Compare your results (structure, dipole moment, ionization potential, IR spectrum) with experimental data. The latter can be found in Computational Chemistry Comparison and Benchmark DataBase and/or NIST Chemistry WebBook)

19 maja 2011, o 23:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]