Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
stężenie rozcieńczonego kwasu 
Autor Wiadomość

Post stężenie rozcieńczonego kwasu
w wielu publikacjach pojawia się sformulowanie "rozcieńczony kwas siarkowy" albo "rozcieńczony kwas azotowy". Właśnie zdałem sobie sprawę, jak nieprecyzyjne jest to pojęcie. Zwyczajowo mianem stężonego określa się kwas siarkowy 98%. A w jakim przedziale stężeń mieści się pojęcie "rozcieńczony"? Kwestia dla mnie jest o tyle istotna, że kwas rozcieńczony zatraca w dużym stopniu swoje właściwości utleniające, nawet po ogrzaniu, na czym mi zależy. Czy istnieje zatem jakieś domyślne stężenie dla pojęcia "rozcieńczony"?

8 wrz 2011, o 21:13

W zastosowaniach technicznych mówiąc kwas siarkowy rozcieńczony należy rozumieć kwas o gęstości 1,21 g/cm3. Z terminem rozcieńczony kwas azotowy nie spotkałem się w zastosowaniach technicznych, ale być może takowego się używa. Wiele gałęzi przemysłu wypracowało sobie swoje nazewnictwo typowe dla danej branży.

8 wrz 2011, o 21:35
@MODERATOR

Post odp.
Jeśli jako stężony HNO3 przyjmujemy bezwodny 100% to może chodzi o azeotrop zawierający 60-68% HNO3 :roll:
Samo określenie rozcieńczony bez podania gęstości lub zawartości % nie jest precyzyjne, nie należy stosować tego nazewnictwa ....
pzdr.
eko

9 wrz 2011, o 00:11

W zastosowaniach przemysłowych nigdy nie operuje się stężeniami kwasów, lecz zawsze wskazuje tylko na ich gęstość. Człowiek mający zadanie użycie odpowiedniego kwasu rozcieńcza go mierząc gęstość i na niej się opiera, bez potrzeby spoglądania w tablice. Wiadomo wtedy, że stężenie rzeczywiście jest takie jak zakładano, bo rozcieńczając kwas z dostawy i opierając się o jego wyjściowe stężenie można popełnić błąd, gdyż nie jest do końca pewne, czy dostarczony kwas ma rzeczywiście podane stężenie.

9 wrz 2011, o 07:02

Post Re: stężenie rozcieńczonego kwasu
b@rtek napisał(a):
w wielu publikacjach pojawia się sformulowanie "rozcieńczony kwas siarkowy" albo "rozcieńczony kwas azotowy". Właśnie zdałem sobie sprawę, jak nieprecyzyjne jest to pojęcie. Zwyczajowo mianem stężonego określa się kwas siarkowy 98%. A w jakim przedziale stężeń mieści się pojęcie "rozcieńczony"? Kwestia dla mnie jest o tyle istotna, że kwas rozcieńczony zatraca w dużym stopniu swoje właściwości utleniające, nawet po ogrzaniu, na czym mi zależy. Czy istnieje zatem jakieś domyślne stężenie dla pojęcia "rozcieńczony"?

A możesz przytoczyć przykład takiej publikacji?
Być może w danym przypadku nie ma to znaczenia, jeśli np. wkraplano rozcieńczony kwas siarkowy aż do całkowitego wytrącenia w przypadku izolacji kwasu benzoesowego z benzoesanu sodu. Analogicznie w przypadku wkraplania do osiągnięcia danego pH.

forum biologiczno-chemiczne

14 wrz 2011, o 18:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]