Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Skala palności 
Autor Wiadomość

Post Skala palności
Witam ;)

Mam pytanie odnośnie skali palności dezodorantów i spraw'i .
Czy istnieje taka skala ? .Mam dezodorant na którym jest nadrukowany
"Płomyk" a nad nim jest napisane "F+" , czy to jest ztej skali ? . Prosiłbym
o namiary takiej skali .

PS. Jestem początkujący więc proszę o szczegółowe informacje

(Szukałem informacji na ten temat ale nieznalazłem , a temat :
viewtopic.php?f=49&t=14817
nie posiada potrzebnych mi informacji)

14 paź 2012, o 11:17
@MODERATOR

Post Re: Skala palności
Ten płomyk to piktogram oznaczający zagrożenie wg. GHS (Obrazek) lub CLP (Obrazek)

Obrazek taki oznacza ni mniej, ni więcej jak stwierdzenie: "Trzymaj ogień/źródło ciepła z dala od tego pojemnika/substancji bo może grozić to zapłonem/wypadkiem".

Oznaczenie natomiast F oraz F+ pochodzi z podziału zwrotów ryzyka (zwroty-R) z GHS (ma mocy dyrektywy UE 2001/59/WE - pewnie sens prawny nie oddałem do końca, ale to chyba mało ważne w tym momencie).
Ogólnie aby rozróżnić te dwa oznaczenia należy wiedzieć jakie zwroty "R" są pod nie podporządkowane:

Aby oznaczyć substancję jako "F" ("Substancje wysoce łatwopalne") musi ona być oznaczona przynajmniej jednym z poniższych zwrotów:
R11: Produkt wysoce łatwopalny.
Oznacza się: Substancje i preparaty w stanie stałym, które mogą łatwo zapalić się w wyniku krótkotrwałego kontaktu ze źródłem zapłonu i które mogą spalić się lub wypalić po usunięciu tego źródła oraz substancje i preparaty ciekłe o temperaturze zapłonu poniżej 21 °C, które nie są skrajnie łatwopalne.

R15 W kontakcie z wodą uwalnia skrajnie łatwopalne gazy.
Oznacza się: Substancje i preparaty, które w kontakcie z wodą lub wilgotnym powietrzem uwalniają skrajnie łatwopalne gazy, w ilościach niebezpiecznych, z szybkością wynoszącą co najmniej 1 dm³/kg/godzinę.

R17 Samorzutnie zapala się w powietrzu.
Oznacza się: Substancje i preparaty, które mogą rozgrzać się i w rezultacie zapalić w kontakcie z powietrzem w temperaturze otoczenia, bez jakiegokolwiek dostarczania energii.

R10 Produkt łatwopalny.
Oznacza się: Substancje i preparaty w stanie ciekłym, o temperaturze zapłonu od 21 °C do 55 °C, przy czym preparatów o temperaturze zapłonu równej lub wyższej niż 21 °C i niższej lub równej 55 °C nie klasyfikuje się jako łatwopalnych, jeżeli nie mogą podtrzymać palenia oraz jeżeli nie stwarzają zagrożenia dla ich użytkowników i dla innych osób.

Aby oznaczyć substancję jako "F+" ("Skrajnie łatwopalne") musi ona być oznaczona poniższym zwrotem (dodatkowo może też zawierać zwroty z "F"):

R12 Produkt skrajnie łatwopalny.
Oznacza się: Substancje i preparaty ciekłe o temperaturze zapłonu poniżej 0 °C oraz temperaturze wrzenia (lub w przypadku zakresu temperatur wrzenia, temperaturze początku wrzenia) niższej lub równej 35 °C oraz substancje i preparaty w postaci gazu, palne w kontakcie z powietrzem przy ciśnieniu atmosferycznym i w temperaturze otoczenia.

----

W skrócie podział ten jest podziałem na podstawie właściwości fizyko-chemicznych danych substancji i jak łatwo można zauważyć z powyższych opisów opiera się na temperaturach granicznych zapłonu oraz temperaturach wrzenia.

wszelkie opisy zwrotów-R pochodzą z wikipedii, podobnie jak obrazki ilustrujące oznaczenia łatwopalności

14 paź 2012, o 17:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]