Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Przeliczanie stężenia ozonu 
Autor Wiadomość

Post Przeliczanie stężenia ozonu
Witajcie, postanowiłem zarejestrować się na tym forum aby prosić o wyjaśnienie kilku aspektów związanych z wyliczeniem stężenia ozonu. Zaznaczam, że chemia, to nie moja dziedzina, więc prosiłbym o "łopatologiczne" tłumaczenie 8) Ale w czym rzecz. Przymierzam się do zakupu ozonatora - tyle, że nie bardzo mogę zrozumieć kwestię jego działania i wyliczania stężeń. A więc:

Planuję kupić ozonator produkujący 8,5g ozonu na godzinę i teraz pierwsza sprawa - jest to wielkość ale uzyskiwana w jakim pomieszczeniu? 1m3, 10m3, 100m3? Wiem, że wydajność/stężenie opisywane jest także jako 16ppm. Znalazłem w sieci kalkulatory przeliczające ppm na mg/m3 i w żaden sposób nie mogę "zgodzić" ze sobą tych dwóch wartości. Jeżeli podstawię tam te 16 ppm, to po przeliczeniu na mg/m3 wychodzi mi 33,8 mg/m3 - co nijak ma się do 8,5 g/h...

Kolejna sprawa, to jak wyliczyć czas ozonowania danego pomieszczenia tym ozonatorem. Ponoć teoria mówi, że całkowity czas ozonowania = 3 x czas osiągnięcia stężenie progowego. Internet mówi też, że stężenie progowe, to 1g ozonu na 10m3 na godzinę. Jak więc to wyliczyć i jak ma się do tego wartości ppm.

Będę bardzo wdzięczny za dokładne naprowadzenie mnie, bo taki ozonator to spory wydatek i nie chciałbym wtopić pieniędzy w coś, co nie spełni moich oczekiwań. A głównie zależy mi na dezynfekcji pomieszczeń (usuwaniu smrodu, likwidacji mrówek, pająków, itp.).

Pozdrawiam

30 sie 2013, o 19:07
**

Post Re: Przeliczanie stężenia ozonu
Jeśli dane są podane bez zakłamywania to produkuje ci to 8.5g ozonu na godzinę czyli powiedzmy w pomieszczeniu 30m3 będzie to 0,28g/m3 po godzinie pracy, co daje jakieś 233 ppm ozonu w powietrzu (0,023%), co oznacza tyle, że stężenie masowe ozonu to 233/1 000 000.

Ogólnie taki wzór na stężenie ozonu to jest:
C[ppm] = (t[h]*8,5g/h)/(1200g*V[m3])
Gdzie C to stężenie w ppm, t to czas ozonowania, a V to objętość pomieszczenia ozonowanego. Wzór nie zakłada żadnych strat, więc wynik będzie nieco zawyżony. I pamiętaj też, że stężenia ozonu nie zrobisz większego niż 10-15%.

30 sie 2013, o 21:25

Czyli wynika z tego, że wydajność ozonatorów podawana przez producentów osiągana jest w ciągu godziny na 1m3. OK, to już się coś wyjaśniło :P

Apropo wzoru, to co to jest, to 1200g?

I teraz jak to jeszcze jest ze skutecznym stężeniem? Od jakiej wartości na m3 ozon zaczyna usuwać zapachy, bakterie, itd...? Biorąc ten wzór z sieci (1g/10m3) wychodziłoby 0,1g/m3 - czy jest tak faktycznie?). A wie ktoś może ile potrzebują muchy, mrówki czy pająki? Gdzieś znalazłem informacje, że około 2 godzinne wystawienie na stężenie około 0,35g/m3 potrafi uśmiercić nawet małe zwierzęta.

30 sie 2013, o 22:19

I jeszcze taka kwestia. Czy pracujący stale ozonator ciągle będzie zwiększał stężenie - oczywiście uwzględniając rozpad ozonu? Czy zatrzyma się na jakimś pułapie?

30 sie 2013, o 22:30
**

1200g to masa jednego metra sześciennego powietrza.

Nie wziąłem pod uwagę właśnie rozpadu ozonu, więc wynik będzie zawyżony. Mimo wszystko ozon zapachy powinien usuwać, ja radziłbym nawet łatwopalne ciecze wynosić, a także przedmioty z tworzyw sztucznych, gdyż one z pewnością pożółkną. Ozon to jest silny utleniacz i do wielu rzeczy jest zdolny. Stężenie ozonu się zatrzyma na pewno na pewnym pułapie. Dokładnych danych nie mam, ale jest to coś, co można by policzyć. Wartoby się o to spytać kogoś, kto ma większą wiedzę z chemii fizycznej niż ja.

Jeśli chodzi o toksyczność, to z Najwyższe Dopuszczalne Stężenie (tzw. NDS) to 0,15mg/m3. Powyżej występują takie objawy jak nadciśnienie tętnicze, senność, bóle głowy, obrzęk płuc. Tak przynajmniej działa na ssaki. Ssaki i owady to jednak dwie oddzielne gromady organizmów, więc mogą inaczej reagować, o czym trzeba pamiętać.

30 sie 2013, o 22:58

A czy ma ktoś jakąś styczność z ozonatorami Korona? Jak z ich jakością i gwarantowaną wydajnością?

4 wrz 2013, o 21:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]