Re: kwasek cytrynowy wybielaczem wyrobów z srebra ?
Wyroby jubilerskie z zawartością 100% Ag prawie nie istnieją Ag czyste jest zbyt miękkie , oczywiście nie nalezy ich mylić z wydaniem monet medali czy innych numizmatow z mennicy państwowej wielu krajów... srebro 999 to jubilersko czystośc 24 karatów
Dla przykładu próby wyrobów jubilerskich ze srebra ...
próba 925 zawiera 92,5% czystego Ag
próba 875 zawiera 87,5% czystego Ag
próba 830 zawiera 83,0% czystego Ag
próba 800 zawiera 80,0% czystego Ag
Jeszcze wcześniej w czasach PRL istniała próba 625 znana jako np. słynna mapa ,
http://www.katalogmonet.za.pl/strony_pr ... 200zl.html, oczywiście znana w wielu obliczach monety jako tzw. srebrna w tych czasach
Dokładnie podobnie jest z innymi produktami z lat 80-tych , nie wszystko srebro co sie swieci obecnie dają tanie metale do produkcji monet Ag i Au tam nie znajdziecie , dawne monety zawierały dokładnie tyle srebra czy złota ile wart byl ten metal w monecie , obecnie mamy sieczkę z mozgu bo czym sie różni banknot 10PLN od 100PLN , w produkcji niczym
To celowo zrobine jest na psychę, papier ten sam tylko inny nadruk , dla czego idąc do banku nie mogę papieru wymienić na złoto platyne czy np. kondomy
Nie mogę dla tego że nie przewidziano takiej możliwości
normalny bank by chwilę sobie przeliczyl i dostał bym to co chcę w dowolnej formie , czyli pytam się dla czego ..... w odpowiedzi zakłopotanie za wiele sobie życzę , ot krajowe banki są wyłącznie w celu dostarczania naiwnych do golenia z kasy ,
pozdrawiam
eko