Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Wodorotlenki 
Autor Wiadomość

Post Wodorotlenki
Zrobiłem dwie elektrolizy w kranówie jedną z elektrodami miedzianymi drugą z aluminiowymi
W obu przypadkach wyszła mi galareta: morska i szara to się nie mieszało z wodą tzn wszystko opadało na dno zlewki a po wyschnięciu pewnie będzie to proszek
Miedź pali się ładnie na zielono
1. Czy każdy metal z elektrolizy na wodzie daje wodorotlenek danego żelaza?
2. Co wyjdzie gdy elektrolizę metali zrobię w krecie czyli jak dobrze pamiętam wodorotlenku sodu
3. Co wyjdzie gdy zrobię w soli
4. Sodzie
5. Roztworze nadmanganianu potasu?

9 wrz 2015, o 00:50

Post Re: Wodorotlenki
Michelle napisał(a):
Zrobiłem dwie elektrolizy w kranówie jedną z elektrodami miedzianymi drugą z aluminiowymi
W obu przypadkach wyszła mi galareta: morska i szara to się nie mieszało z wodą tzn wszystko opadało na dno zlewki a po wyschnięciu pewnie będzie to proszek
Miedź pali się ładnie na zielono
1. Czy każdy metal z elektrolizy na wodzie daje wodorotlenek danego żelaza?
2. Co wyjdzie gdy elektrolizę metali zrobię w krecie czyli jak dobrze pamiętam wodorotlenku sodu
3. Co wyjdzie gdy zrobię w soli
4. Sodzie
5. Roztworze nadmanganianu potasu?

Załóżmy że rozumiem twoje pytania :mrgreen: więc postaram się odpowiedzieć... Chociaż miło by było jakbyś na przyszłość przemyślał o co pytasz, kwestię tego że w książkach do liceum (przynajmniej tych starych) znalazłbyś odpowiedź na każde z nich pomijam :mrgreen:. Polecam poczytać Sękowskiego - to taki elementarz dla chemików amatorów, jest jeszcze preparatyka Supniewskiego - ale to dla bardziej doświadczonych.

1. nie, wodorotlenki żelaza tworzą się tylko na stopach go zawierających
2. prawdopodobnie skończy się oparzeniami II i III stopnia i trwałą ślepotą laboranta
3. powstanie Ci metal i gazowy chlor/brom (rozumiem że chodzi o stopioną sól np NaCl?)
4. W "sodzie"? Jeżeli masz już sód to jak chcesz go elektrolizować, skoro to metal??? :roll:
5. Wydzieli się tlen, pewna ilość osadów tlenków manganu, zajdą dość skomplikowane reakcje redox

Teraz tak - skoro wyszedł Ci galaretowaty osad to jak miał się mieszać z wodą? Dwie ciecze mogą się mieszać, ciało stałe albo gaz może się rozpuścić.
Miedź, jak i tlenki miedzi raczej się nie powinny się palić, chodziło Ci o to że osad wprowadzony do płomienia spowodował jego zabarwienie na zielono?

9 wrz 2015, o 12:46

Rzeczywiście, widzę, ze popisałem jakieś głupoty, zupełnie nie to o czym myślałem :D

1. Czy każdy metal z elektrolizy na wodzie daje wodorotlenek danego żelaza*(nie żelaza tylko metalu)?
2. Co wyjdzie gdy elektrolizę metali zrobię w roztworze wodorotlenku sodu
3. Co wyjdzie gdy elektrolizę metali zrobię w roztworze soli
4. Co wyjdzie gdy elektrolizę metali zrobię w roztworze sody
5. Co wyjdzie gdy elektrolizę metali zrobię w roztworze nadmanganianu potasu

W każdym przypadku chodzi mi o to co będzie osadem

9 wrz 2015, o 17:16

Michelle napisał(a):
Rzeczywiście, widzę, ze popisałem jakieś głupoty, zupełnie nie to o czym myślałem :D

1. Czy każdy metal z elektrolizy na wodzie daje wodorotlenek danego żelaza*(nie żelaza tylko metalu)?
2. Co wyjdzie gdy elektrolizę metali zrobię w roztworze wodorotlenku sodu
3. Co wyjdzie gdy elektrolizę metali zrobię w roztworze soli
4. Co wyjdzie gdy elektrolizę metali zrobię w roztworze sody
5. Co wyjdzie gdy elektrolizę metali zrobię w roztworze nadmanganianu potasu

W każdym przypadku chodzi mi o to co będzie osadem

1. nie (żelazo to rozumiem mówisz o kijach do golfa tak?)
2. powstaje tlen i wodór
3. powstaje fluorowiec/tlen (zależy od soli) i wodór/metal
4. której "sody"? ja znam trzy (nazwy zwyczajowe) - wodorotlenek i wodorowęglan i węglan
5. masz odpowiedź wyżej. osady tlenków manganu

Piszesz głupoty dalej. Nie podałeś jakiego prądu/napięcia chcesz użyć. Nie podałeś powierzchni/odległości/kształtu elektrod. Nie podałeś materiału elektrod (platynowe, ołowiowe, ciekła rtęć, grafit, nikiel, srebro, PbO2 jakiś stop ?? ??), ani składu roztworu (stężeń molowych itp), temperatury.

No i co ja mam Ci napisać? Wróżbitą maciejem nie jestem.

kilka postów które były niżej, zostały usunięte ze względu na "festiwal nieporozumień i niedoczytań" (jedni pisali o elektrolizie roztopionego NaOH drugi o elektrolizie roztworów bez uwzględnienia tego w postach), więc w celu uniknięcia zamieszania wśród nowych czytelników usunąłem te dywagacje - Sulik

10 wrz 2015, o 14:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]