Witam serdecznie. Tematem mojego posta jest krystalizacja kryształów bizmutu, bądź też syntetyczna hodowla kryształów bizmutu.
Przejrzałem na forum poruszane już podobne tematy dotyczące tego zagadnienia, niestety nie znalazłem w nich odpowiedzi.
Chciałbym zapytać, czy któryś z forumowiczów posiada jakąś wiedzę bądź też doświadczenie z tym tematem, konkretnie sztucznego wytworzenia kryształów bizmutu? Jeśli nie to przeszukując także połowę internetu nie natrafiłem na interesujące mnie materiały.
Czy ktoś orientuje się i może doradzić w szukaniu publikacji/książek/stron internetowych na temat hodowli najlepiej omawianego wyżej Bizmutu? Chciałbym zagłębić się w tym temacie, poznać wszystko na ten temat i próbować później swoich sił.
Mam wiele pytań specjalistycznych dot. tego tematu, przykładowo:
"Czy jest możliwe sterowanie szybkością chłodzenia, które wpływa na zmianę odpowiedniej barwy opalizacji kryształu - nie tylko ze względu na jego czystość pierwotną?"
"Jakie temperatury i czasy są najlepsze do zapoczątkowania zarodkowania kryształów?"
... i wiele więcej.
Niestety nie jestem w stanie dotrzeć do takich informacji, dlatego ich szukam.
Jestem studentem Politechniki na wydziale Inżynierii Materiałowej i Metalurgii i są to dla mnie tematy pokrewne.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc