Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Pojęcia w opisach syntez - bardzo początkujący 
Autor Wiadomość

Post Pojęcia w opisach syntez - bardzo początkujący
Witam wszystkich chemików i pasjonatów dziedziny.

Jestem bardzo początkującym i dopiero zaczynam mieć do czynienia ze sprzętem i całym laboratorium. Jednak opisy reakcji i syntez czytam namiętnie od bardzo dawna. Czasami niestety zdarzają się w nich zwroty typowo branżowe i znane jedynie dla praktykujących.
Nie jest Wam obce zapewne uczucie, kiedy czytając coś co Was ogromnie interesuje napotykacie niezrozumiałą treść, a co najgorsze - nie ma nikogo w pobliżu ani w gronie znajomych, kto mógłby Wam to przystępnie wyjaśnić :/

Dlatego chciałem bardzo prosić Was o pomoc w "przetłumaczeniu" kilku zdań na język zrozumiały dla początkującego tak by wiedział co fizycznie należy zrobić (choć wcale nie musi tego robić). Chodzi tylko o zrozumienie. Proszę Was także żebyście się nie śmiali z niektórych pytań :oops: Naprawdę, dla Was to codzienność, a ja nie wiem jak rozumieć niektóre zwroty :) Chciałbym w końcu coś rozumieć z tych zapisów

Więc oto poniższe zdania, wybrane z niektórych reakcji wyjęte z kontekstu:

- "Należy dodać X (0.4 mol, 12.05 ml)" - Co oznacza tutaj wartość molowa? Stężenie molowe roztworu?

- "mieszać przez pięć godzin w temperaturze 60 stopni pod N2" - Co tutaj oznacza "pod" N2? Jak należałoby zorganizować hipotetyczne miejsce pracy aby "coś" mieszać "pod" gazowym azotem?

- "Mieszaninę przemyć 15% wodnym roztworem wodorotlenku sodu a później wodą." - Tutaj chciałbym wiedzieć co oznacza "przemywanie". Czy jest to po prostu obmywanie przez filtr substancji stałej (leżącej na filtrze) substancją ciekłą (w tym wypadku r-rem NaOH)? Obrazowo mówiąć delikatne wylanie, na subst. stałą położoną na filtrze, r-ru NaOH a następnie H2O? A jeśli potrzeba przemyć ciecz cieczą? Możliwe że w ogóle źle rozumiem przemywanie. Gdzieś przeczytałem że przemywanie to dodanie cieczy a później po reakcji zabranie jej. Jak w "zabrać" później ciecz jeśli zmiesza się z mieszaniną reakcyjną?

- "fazę organiczną wytrząsnąć z 2N HCl" Dwa pytania: Co tutaj oznacza 2N oraz co rozumieć przez wytrząsanie? Dodanie do jakiejś mieszaniny HCl, co zpowoduje wykrystalizowanie się soli danej substancji (np na dnie)?

- "Warstwę organiczną oddzielić, a warstwę wodną ekstrahować acetonem" - To bezpośredni ciąg dalszy poprzedniego zdania. Oznacza to, że faza organiczna powinna być oddzielona od wodnej, razem z wytrąconą na dnie subst. stałą? A to, co zostało w zlewce po oddzieleniu fazy organicznej, należy ponownie ekstrahować acetonem? Tylko właśnie jak to należałoby fizycznie zrobić, kiedy mamy dwie ciecze (jedną ciecz, czyli fazę wodną i drugą ciecz czyli aceton - ekstrahent)? Proszę Was jedynie o opisanie jakiejś hipotetycznej, wymyślonej przez Was sytuacji, w której musielibyście ekstrahować jakąś warstwę wodną acetonem - jak to zrobić. Rozumiem, że warstwa wodna powinna tutaj być ekstrahowana acetonem, aby rozpuścić w nim pozostałości fazy organicznej (lub substancji o którą nam chodziło działając HCl'em), i którą później musimy połączyć z tą oddzieloną przed chwilą fazą organiczną. Czyli ten aceton ma "wyjąć" z fazy wodnej to, o co nam chodzi i po ekstrakcji acetonem, mamy go wlać do oddzielonej wcześniej fazy organicznej. Przepraszam że tak gmatwam i piszę kilka razy podobne rzeczy, ale wykonuję naprawdę intensywną pracę umysłową, żeby to wszystko sobie wyobrazić w głowie w miarę możliwości :)

- "Fazę organiczną należy wysuszyć nad siarczanem sodowym a następnie zatężyć" Jak należy przeprowadzić takie suszenie "nad" siarczanem sodu? Chyba w tym wypadku suszenie z wody? I to słowo "NAD" znów nie mogę sobie tego wyobrazić... Co oznacza w tym procesie zatężenie? Czy chodzi o to że po wysuszeniu jest ona już zatężona? Czy może należy odparować aceton i to oznacza zatężenie?

Z góry BARDZO dziękuję za wyrozumiałość! :) Prosiłbym o odniesienie się do każdego mojego pytania w miarę możliwości :) Pozdrawiam gorąco!

18 lis 2015, o 06:20
@MODERATOR

Post Re: Pojęcia w opisach syntez - bardzo początkujący
Erlenmeyer napisał(a):
Witam wszystkich chemików i pasjonatów dziedziny.

Cześć.

ps. ostrożnie ze słowem "witam", dla wielu osób działa ono jak płachta na byka kiedy jest zastosowane w złym momencie.
W tym przypadku, jest źle zastosowane ;) (piszę o tym, bo wiele osób jest na to uczulonych, przede wszystkim pracownicy uczelni wszelkiego typu oraz szefowie firm; ba nawet ja zaczynam być na to słowo uczulony - ale w moim wypadku zamiast szału pojawia się tylko wysypka ;P )

Cytuj:
- "Należy dodać X (0.4 mol, 12.05 ml)" - Co oznacza tutaj wartość molowa? Stężenie molowe roztworu?

nie spotkałem się z takim zapisem, ale sądzę, że chodzi o dodanie 12.05 ml 0,4 molowego roztworu substancji X

Cytuj:
- "mieszać przez pięć godzin w temperaturze 60 stopni pod N2" - Co tutaj oznacza "pod" N2? Jak należałoby zorganizować hipotetyczne miejsce pracy aby "coś" mieszać "pod" gazowym azotem?

szczelnie zamknięty reaktor, z którego wypiera się powietrze za pomocą azotu, a dopiero kiedy w aparaturze/reaktorze jest tylko azot zaczyna się wprowadzać surowce. Więc nie musisz pokoju napełniać azotem całego laboratorium, wystarczy że masz to zrobione w kolbie.

Cytuj:
- "Mieszaninę przemyć 15% wodnym roztworem wodorotlenku sodu a później wodą." - Tutaj chciałbym wiedzieć co oznacza "przemywanie". Czy jest to po prostu obmywanie przez filtr substancji stałej (leżącej na filtrze) substancją ciekłą (w tym wypadku r-rem NaOH)? Obrazowo mówiąć delikatne wylanie, na subst. stałą położoną na filtrze, r-ru NaOH a następnie H2O? A jeśli potrzeba przemyć ciecz cieczą? Możliwe że w ogóle źle rozumiem przemywanie. Gdzieś przeczytałem że przemywanie to dodanie cieczy a później po reakcji zabranie jej. Jak w "zabrać" później ciecz jeśli zmiesza się z mieszaniną reakcyjną?

Tutaj jest to dziwnie napisane - na pewno to przepis "książkowy" czy też "internetowy" ?
Mieszanina może wskazywać na roztwór, a przemywa się np. osady.
Jeżeli chodzi np. o sytuację gdzie coś sobie krystalizujesz/wytrącasz - to następnie całość np. zlewki ilościowo przenosisz do sączka który znajduje się w lejku. Jak odciek odcieknie, to rozpoczynasz "polewanie" osadu/kryształów substancjami opisanymi w preparatyce.
Teraz ważna jest ilość tych substancji - często robi się to do momentu usunięcia zanieczyszczeń. Np. jak zanieczyszczeniem są chlorki, to przemywa się coś wodą tak długo, aż próba odcieku z AgNO3 nie da osadu. Ale trzeba też uważać, bo można właściwie rozpuścić sobie otrzymaną substancję.

Cytuj:
- "fazę organiczną wytrząsnąć z 2N HCl" Dwa pytania: Co tutaj oznacza 2N oraz co rozumieć przez wytrząsanie? Dodanie do jakiejś mieszaniny HCl, co zpowoduje wykrystalizowanie się soli danej substancji (np na dnie)?

N - stężenie normalne. Dawna jednostka, która dalej jest spotykana w publikacjach.
Niestety są dwie szkoły, jedna mówi, że 1 N oznacza 1 gramorównoważnik substancji w 1 dm3, a inna mówi, że stężenia molowe nie zależą od samej substancji w roztworze, co od reakcji między 2 substancjami (ile gramorównoważników jest przetransferowana)
W przypadku HCl możesz spokojnie założyć że 2N HCl = 2 mol HCl

Cytuj:
- "Warstwę organiczną oddzielić, a warstwę wodną ekstrahować acetonem" - To bezpośredni ciąg dalszy poprzedniego zdania. Oznacza to, że faza organiczna powinna być oddzielona od wodnej, razem z wytrąconą na dnie subst. stałą? A to, co zostało w zlewce po oddzieleniu fazy organicznej, należy ponownie ekstrahować acetonem? Tylko właśnie jak to należałoby fizycznie zrobić, kiedy mamy dwie ciecze (jedną ciecz, czyli fazę wodną i drugą ciecz czyli aceton - ekstrahent)? Proszę Was jedynie o opisanie jakiejś hipotetycznej, wymyślonej przez Was sytuacji, w której musielibyście ekstrahować jakąś warstwę wodną acetonem - jak to zrobić. Rozumiem, że warstwa wodna powinna tutaj być ekstrahowana acetonem, aby rozpuścić w nim pozostałości fazy organicznej (lub substancji o którą nam chodziło działając HCl'em), i którą później musimy połączyć z tą oddzieloną przed chwilą fazą organiczną. Czyli ten aceton ma "wyjąć" z fazy wodnej to, o co nam chodzi i po ekstrakcji acetonem, mamy go wlać do oddzielonej wcześniej fazy organicznej. Przepraszam że tak gmatwam i piszę kilka razy podobne rzeczy, ale wykonuję naprawdę intensywną pracę umysłową, żeby to wszystko sobie wyobrazić w głowie w miarę możliwości :)

---> https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielacz
dodajesz, wytrząsasz, odpowietrzasz, wytrząsasz, odpowietrzasz, czekasz aż warstwy się oddzielą - za pomocą kurka zlewasz warstwę dolną i teraz w zależności która jest dla Ciebie ważniejsza zajmujesz się dalej.

Cytuj:
- "Fazę organiczną należy wysuszyć nad siarczanem sodowym a następnie zatężyć" Jak należy przeprowadzić takie suszenie "nad" siarczanem sodu? Chyba w tym wypadku suszenie z wody? I to słowo "NAD" znów nie mogę sobie tego wyobrazić... Co oznacza w tym procesie zatężenie? Czy chodzi o to że po wysuszeniu jest ona już zatężona? Czy może należy odparować aceton i to oznacza zatężenie?

na pewno jest to książka ? :P
--> http://syntezaorganiczna.republika.pl/S ... ancji.html

[/quote]Z góry BARDZO dziękuję za wyrozumiałość! :) Prosiłbym o odniesienie się do każdego mojego pytania w miarę możliwości :) Pozdrawiam gorąco![/quote]

Polecam poczytać:
- jest książka dla szkół średnik pod tytułem: "technika pracy laboratoryjnej", poszukaj i poczytaj

Dodatkowo poszukaj książek o tytułach: preparatyka organiczna, preparatyka nieorganiczna.
W dobrych książkach tego typu jest cały wstęp na temat sprzętu labo oraz technik jego zastosowania.
I masz rację wiele z tych opisanych sytuacji człowiek nie jest w stanie sobie wyobrazić póki ich nie zobaczy.
Powodzenia.

18 lis 2015, o 16:38

Erlenmeyer napisał(a):

Na podstawie tego z czym spotykam się na studiach chodzi o 0,4 mol substancji, czyli o 12,05 ml tej substancji. Dla pewności można przeliczyć czy jest to ze sobą równoważne. Reszta tak jak pisał Sulik.

18 lis 2015, o 20:38

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem! Przepraszam za "witam", stwierdziłem że na pierwszy post "cześć" było by zbytnim spoufaleniem.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie

- wyjaśniłeś 2N HCl jako 2 mole HCl. Czyli chodzi tu o (po obliczeniu) około 73 gramy HCl? Oczywiście w przepisie kiedy nie ma nic więcej to nie wiemy jakie powinno być stężenie kwasu... Chyba, że wówczas przyjmujemy jakąś zwyczajową wartość np 30%?

Dziękuję przede wszystkim za namiary na literaturę! Tego było mi trzeba. Pozdrawiam Was!

18 lis 2015, o 23:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]