Re: Neutralizacja płynu do mycia naczyń w bańkach 20l HDPE
To, że w karcie charakterystyki są wymienione tylko KOH i NaClO nie oznacza, że produkt zawiera tylko te 2 składniki (oprócz wody rzecz jasna).
W karcie muszą być wymienione składniki sklasyfikowane jako niebezpieczne w jakikolwiek sposób (szkodliwe, trujące, palne itp.).
Czasem, przy większych rozcieńczeniach, niektóre szkodliwe składniki zyskują łagodniejszą klasyfikację, co może powodować, że zwyczajnie w karcie nie trzeba ich będzie uwzględniać.
W składzie mogą też być składniki niesklasyfikowane jako niebezpieczne, więc producent nie musi ich wymieniać (tak często dzieje się z wodorozpuszczalnymi polimerami).
Wniosek: karta charakterystyki niekoniecznie musi zawierać wszystkie składniki zawarte w mieszaninie.
Na szczęście w Twoim przypadku niewiele poza KOH i NaClO można się spodziewać, więc wieeelokrotne płukanie ciepłą wodą powinno kanistry doprowadzić do stanu "użytkowego".
Choć spożywki bym w nich nie trzymał