Cześć,
czytałem twojego posta chyba z 5 razy i wydaje mi się, że zaczynam rozumieć co chciałeś przekazać
Jak rozumiem Twoim problemem jest usuwanie lakieru (odlakierowanie) z jakiegoś detalu.
Obecnie używasz produktu handlowego o nazwie "X" który składa się między innymi z: alkoholu benzylowego i wodorotlenku potasu.
Nie jesteś pewny czy produkt ten można jakoś zastąpić, a zastąpić trzeba bo jest dość drogi (drogi to ile wg. Ciebie ?
)
Co do rozpuszczenia lakieru oraz straty "mocy" to jak najbardziej się zgadza i jest to poprawne zachowanie (reagenty przereagowały, więc trzeba dodać nowych).
Filtrowanie przez workownicę jest też słuszne, ponieważ cząstki stałe zawarte w roztworze mogą się ponownie osadzać na detalach, więc filtracja jest wskazana, dodatkowo te cząstki stałe będą przedostawać się do ścieków, co też jest problemem - najlepiej je odfiltrować.
Czynniki poprawiające usuwanie lakierów - w tym przypadku zakładam że: pH oraz temperatura.
pH korygujesz poprzez dodatek wodorotlenków (prawdopodobnie można zastosować też wodorotlenek sodu, który jest tańszy od wodorotlenku potasu, z tym, że od około pół roku na terenie Europy jest spory problem z dużymi ilościami ługów sodowych - mała dostępność).
temperatura - teoretycznie, im cieplej - tym szybciej, ale jeżeli detal jest wrażliwy na temperaturę to trzeba uważać. W wysokich temperaturach może też pojawić się problem tego, że detal zmieni barwę po usunięciu lakieru. Dodatkowo im wyższa temperatura tym bardziej agresywna jest ta kąpiel - więc może okazać się, że detale/wanna zaczną korodować/trawić się.
W skrócie - temperatura może pomóc, ale też zaszkodzić - zostaw jak jest w instrukcji.
Ja bym na Twoim miejscu zrobił tak:
- przefiltrował starą kąpiel do usuwania lakierów
- połowę wywalił (oczyścił na podczyszczalni zakładowej)
- z drugą połowę uzupełnił tylko wodorotlenkiem potasu/sodu i alkoholem benzylowym i sprawdził czy działa; jak zadziała, to spróbowałbym zrobić to samo tylko za pomocą alkoholu benzylowego oraz wodorotlenku potasu/sodu.
- jak nie zadziała, to szukać trzeba stosunku ługu do alkoholu i produktu "X" które zadziałają
Ja tak kiedyś ściągałem z miedzy maski uv.