Bilans materiałowy procesu fermentacji
Hejka
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Chętnie się odwdzięcze.
Otóż mam do zrobienia bilans materiałowy dla procesu fermentacji alkoholowej. Generalnie - mamy do zrobienia projekt technologiczny i jednym z etapów jest bilans materiałowy. Mamy go zrobić tylko dla procesu fermentacji (ja mam otrzymywanie alkoholu etylowego) i dodatkowo zrobić bilans Snakeya dla tego procesu ("na oko" - tak się wyraził wykładowca). Bilanse mają być dla skali roku oraz jednorazowego wsadu (najlepiej na dobę albo na godzinę). Należy zbilansować biomasę oraz wszystkie substraty no i produkty. Ja nigdy takich bilansów ani wykresów Sankeya nie robiłam, więc nie mam pojęcia jak to zrobić ;/ Dostaliśmy informację, żeby w razie czego niektóre rzeczy pozakładać - no bo nie robimy całego procesu tylko bilans jednego etapu..
Moja instalacja składa się z części przygotowania surowca (ja mam kukurydzę), hydrolizę skrobi do glukozy, potem fermentacja, i potem obrobka końcowa produktu.
Informacje:
skala produkcji:100 tysięcy litrów etanolu na rok
używane drożdże: Saccharomyces Cerivisiae (skład elementarny: C H1,83 O0,56 N0,17)
surowiec: kukurydza (60% skrobi)
Pomózcie proszę