Wiam, Chcialbym uzyskas cukier inwertowany z wykorzystaniem kwasku cytrynowego jako katalizatora. Szukalem gotowego przepisu, ale znalazlem jego kilka wersji dosc znacznie rozniacych. W jednym na 1kg(780 g cukru i 220 wody)takiego syropu nalezalo dodac 0,75 g kwasku, a w drugim (700g cukru i 300 wody) 3g. Roznica jest dosc spora. Dlatego chcialbym zapytac jaki przepis jest poprawny?
6 sty 2018, o 22:27
Gbeyo
Dołączył(a): 23 lis 2009, o 22:18 Posty: 248
Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
Poprawne są obydwa. Przy inwertowaniu ważna jest obecność jonów H+, których dostarcza kwas. Dając więcej kwasu, jest szansa że proces inwertowania zajdzie szybciej.
7 sty 2018, o 17:10
hurriway
Dołączył(a): 24 mar 2017, o 11:58 Posty: 4
Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
ok dziękuje za odpowiedź. A jak wygląda sprawa w przypadku stopnia hydrolizy sacharozy. Tzn pytam czy dodatek większej ilości kwasu sprawi, że w produkcie końcowym otrzymamy więcej fruktozy i glukozy.
7 sty 2018, o 19:15
kno3
Dołączył(a): 18 sty 2010, o 20:03 Posty: 275
Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
Jony H+ są katalizatorem, więc nie powinny mieć wpływu na położenie równowagi reakcji. Warto dodać, że stężenie jonów H+ będzie zmieniało się znacznie mniej niż stężenie kwasu cytrynowego, ponieważ jest to słaby kwas.
8 sty 2018, o 20:43
hurriway
Dołączył(a): 24 mar 2017, o 11:58 Posty: 4
Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
kno3 napisał(a):
Jony H+ są katalizatorem, więc nie powinny mieć wpływu na położenie równowagi reakcji. Warto dodać, że stężenie jonów H+ będzie zmieniało się znacznie mniej niż stężenie kwasu cytrynowego, ponieważ jest to słaby kwas.
Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie, ponieważ nie wiem czy to dobrze rozumiem. Tzn ja to rozumiem tak że stężenie jonów nie będzie się zmieniało liniowo wraz z dodatkiem kwasu do syropu. Czyli dodając 1g na kg syropu, możemy uzyskać nieco mniejsze stężenie jonów niż w przypadku dodania 3g na 1 kg syropu (gdzie na logikę powinno uzyskać się 3 krotnie większe stężenie). Tak to należy rozumieć?
8 sty 2018, o 23:16
kno3
Dołączył(a): 18 sty 2010, o 20:03 Posty: 275
Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
Dokładnie tak, tylko silne kwasy dysocjują w całości i w ich przypadku 3 razy większe stezenie to 3 razy większe stężenie [H+]
23 mar 2018, o 22:01
Angelika19
Dołączył(a): 4 kwi 2018, o 09:25 Posty: 2
Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
Ja się niestety niezbyt na tym znam. Dlatego nie bardzo będę w stanie pomóc...
_________________ . Łatwiej odnaleźć to, co utracone - także samego siebie - w świetle dnia.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników