Witam.
Posiadam akwarium, a w nim rośliny. Wiadomo, że do przeprowadzenia procesu fotosyntezy roślinom potrzebny jest dwutlenek węgla. Normą w akwarystyce jest podawanie rozpuszczonego w wodzie Co2. Są gotowe do tego zestawy ale ja nie lubię nabijać kasiory firmom jeśli mogę sam zrobić coś podobnego we własnym zakresie.
Nie cebula, ale lubię eksperymenty. Przy okazji się czegoś nauczę.
Postanowiłem wydobyć CO2 z Kwasku Cytrynowego i sody oczyszczonej.
Gaśnica śniegowa kupiona, nowa 5L z barometrem i zaworem kulkowym, także o eksplozję nie muszę się martwić.
Wiem, że do przeprowadzenia reakcji potrzebne są 3 cząsteczki sody, 1 cząsteczka kwasu cytrynowego.
Powstaną 3 cząsteczki CO2 + 3 cząsteczki wody i jedna cytrynianu sodu
3 NaHCO3 + C6H8O7 → 3 CO2 + 3 H2O + Na3C6H5O7.
I teraz pytanie, woda, która każdy poradnik w internecie podaje, że trzeba dodać sporo, ale z tego co widzę po reakcji teoretycznie nie jest potrzebna, jest tylko i wyłącznie rozpuszczalnikiem?
Drugie, jak obliczyć ilość potrzebnego kwasku i sody?
Wszystkie poradniki podają stosunek wagi w gramach 1:1 ale mnie to nie przekonuje. Gdzie szukać potrzebnych informacji do obliczenia odpowiednich proporcji?
Tu mam linki do zakupionych produktów, rozumiem że tu nie znajdę odpowiednich informacji?
Soda:
https://www.amazon.nl/gp/aw/d/B079VXLTS9/ref=ppx_yo_mob_b_track_package_o0_img?ie=UTF8&psc=1
Kwasek:
https://www.amazon.nl/citroenzuur-levensmiddelenkwaliteit-C6H8O7-E330-poeder/dp/B07C1YWQ9B/ref=pd_aw_sbs_325_1/261-5193344-2112323?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B07C1YWQ9B&pd_rd_r=931e2f0a-ea14-4872-a565-74aafa0acc75&pd_rd_w=03QaL&pd_rd_wg=SIGs9&pf_rd_p=59dadb89-1dcf-4baa-b511-aef44b1ad74a&pf_rd_r=TWYHEDX0E8634HTRF34X&psc=1&refRID=TWYHEDX0E8634HTRF34X
Z tego co pamiętam muszę obliczyć masę molową. Ale nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać. Musiałbym sprawdzić to na stronie producenta (o ile podaje) czy jest inna możliwość.
Przyznam, że w szkole średniej i podstawowej chemia było moim ulubionym przedmiotem, ale to było naście lat temu. I sporo od tego czasu uciekło.
Co to bezpieczeństwa podobnej zabawy, gaśnica nowa, zabezpieczona przed korozją, z barometrem, oba składniki będą mieszać się w miarę powoli więc będzie czas na wciśnięcie zaworu i wypuszczenie nadmiaru gazu. Gaśnica zaprojektowana jest na ciśnienie robocze 17 barów, maksymalne 30. Mam zamiar nabijać do 12/15.
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.