Witam, gdzie mogę nabyć doświadczenie i fach pirotechnika by móc legalnie robić np. przy wyburzaniu budynków za pomocą MW lub przygotowywać pokazy pirotechniczne na różne imprezy masowe? Wojskową służbę nie odbyłem, mam kategorie D jak d*pa. ;P A na kopalni trzeba 5 lat pracy by zostać strzałowym. Oprócz wojska i górnictwa, można pracować przy pirotechnice jakby cywilnie? Albo gdzie w tym temacie odbyć tego typu wykształcenie,ale w cywilu,nie w wojsku?
1 lip 2020, o 10:28
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Kolejna sprawa jak masz kategorię D, to w pracy w terenie z takimi materiałami możesz też być wykluczony - nie wiem jaki jest powód kategorii D, ale nie wyobrażam sobie np. osoby z problemami ruchowymi jako pracownik ustawiający pirotechnikę sceniczną, czy zajmującym się wyburzeniami budynków - przecież to jest ogromna ilość pracy fizycznej.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
1 lip 2020, o 16:44
pentryt
Re: Pirotechnik - wykształcenie
Sulik napisał(a):
Kolejna sprawa jak masz kategorię D, to w pracy w terenie z takimi materiałami możesz też być wykluczony - nie wiem jaki jest powód kategorii D, ale nie wyobrażam sobie np. osoby z problemami ruchowymi jako pracownik ustawiający pirotechnikę sceniczną, czy zajmującym się wyburzeniami budynków - przecież to jest ogromna ilość pracy fizycznej.
Akurat mam kategorię D z powodu astmy od 3 roku życia. Dzięki wielkie za te informacje, ale ja mieszkam w Legnicy koło Wrocławia, Dolnyśląsk. Nie ma niczego bliżej?
2 lip 2020, o 09:38
pentryt
Sulik napisał(a):
..ale nie wyobrażam sobie np. osoby z problemami ruchowymi jako pracownik ustawiający pirotechnikę sceniczną, czy zajmującym się wyburzeniami budynków - przecież to jest ogromna ilość pracy fizycznej.
Ale nie wiem do czego mi sprawność fizyczna przy zakładaniu ładunków, chyba, że przy robieniu otworów strzałowych, bo np. nie będę przecież biegał z plecakiem wypełnionym mw, czy coś. Przy pracy scenicznej też nie biegam. Możliwe że potrzeba kondycji do tego tylko nie wiem po co. Rozumiem, że sprawność ruchowa to na pewno.
2 lip 2020, o 11:47
AKmatiAK
(...), nie ma możliwości pracy jako pirotechnik w tym kraju z dykty, poza WATem to prawie nic nie ma, a Nitroerg produkuje stary shit, kur** dynamit robią i ANFO xDDD nie ma ekspertów co by się tym zajęli bo tutaj ma być tylko tania siła robocza, np. w takim Izraelu robią MW i kasę na tym koszą wielką a tutaj co, łeeeeeee terroryździ bomby chcom robić. takie polskie realia że mamy chlew obsrany gównem, że inteligencja jest nieszanowana a debile nami rządzą.
2 lip 2020, o 22:25
AKmatiAK
a nie wsm jest nitro-chem w Bydgoszczy jeszcze i tam robią te lepsze MW
3 lip 2020, o 15:56
Pit
Nigdy nie szukałem takich szkoleń i o tych szkoleniach robionych przez WITU nie słyszałem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości