Podchloryn sodu

Other. Komnata pomocnicza. Nie wiesz gdzie zamieścić swoje pytanie? Zamieść je tutaj, najwyżej przeniesiemy.

Moderator: #Chemia

Podchloryn sodu

Postprzez polena » 8 wrz 2021, o 15:56

Cześć wszystkim !

Mam pytanie dotyczące stężenia jakie muszę uzyskać i niestety nie wiem jak policzyć. Potrzebuję sporządzić roztwór 300l w którym stężenie aktywnego chloru będzie wynosiło 250mg/l
Posiadam podchloryn sodu w którym stężenie aktywnego chloru wynosi 14,7-16,6% wag. Chciałbym więc zapytać Was ile muszę nalać sobie tego podchlorynu do tego pojemnika by spełnić powyższe wymagania. Gdyby mi ktoś opisał jak to policzyć będę mądrzejszy na przyszłość. Dziękuję za poświęcony czas.
polena

Re: Podchloryn sodu

Postprzez will » 25 wrz 2021, o 16:57

polena napisał(a):Cześć wszystkim !

Mam pytanie dotyczące stężenia jakie muszę uzyskać i niestety nie wiem jak policzyć. Potrzebuję sporządzić roztwór 300l w którym stężenie aktywnego chloru będzie wynosiło 250mg/l
Posiadam podchloryn sodu w którym stężenie aktywnego chloru wynosi 14,7-16,6% wag. Chciałbym więc zapytać Was ile muszę nalać sobie tego podchlorynu do tego pojemnika by spełnić powyższe wymagania. Gdyby mi ktoś opisał jak to policzyć będę mądrzejszy na przyszłość. Dziękuję za poświęcony czas.

To liczy się tak.
250 mg aktywnego chloru ma być w 1 litrze. To ile ma być w 300 l ? Robi się proporcje
Skoro 250 mg ma być w 1 litrze
To x ma być w 300 litrach.
Mnożymy na krzyż i wychodzi 250*300= 75000 mg aktywnego chloru= 75 g
Załóżmy, że stężenie aktywnego chloru wynosi 16,6 % wag. Procent zamieniamy na ułamek dziesiętny 0,166
Skoro 75 g stanowi 0,166
To x stanowi 1 (czyli 100 %)
A z tego wychodzi, że trzeba dać 451,81 g podchlorynu do 300 l wody.
will

Postprzez slimmers » 1 kwi 2022, o 20:17

Czy zawsze robi się proporcje?
Szukasz wysokiej jakości produktów? Nie wiesz gdzie szukać? Ulotki, katalogi, kalendarze i dużo więcej. Sprawdź https://cyfrowo.com.pl/page/broszury
slimmers

Postprzez Lesteraction » 16 mar 2023, o 17:05

The amount of active chlorine in my sodium hypochlorite is high. Please let me know how much hypochlorite I need to pour into this container by hand to satisfy the aforementioned conditions.
I would be wiser in the long run if someone could explain how to compute it.
Lesteraction

Powrót do Inne