Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Laserowa metalizacja - miedziowanie 
Autor Wiadomość

Post Laserowa metalizacja - miedziowanie
Witam,
Do jednego z projektów artystycznych ciałem nanieść metalizowany wzór na szkle - do głowy wpadła mi metoda "fotochemiczna" - tj miedziowanie za pomocą wiązki lasera w odpowiedniej kąpieli chemicznej.
No i znalazłem 2 metody jakoś opisane w Internecie które rzekomo działają
a) https://hackaday.io/project/103142/gall ... 3b026d0922
b) https://www.youtube.com/watch?v=w3jV58_Vv24&t=760s
Ale co bym nie zrobił żadna nie chce zadziałać i nie wiem co źle robię - chemik ze mnie amator...
I tak metoda a) to jak rozumem z opisu roztwór oparty na węglanie miedzi i kwasie mrówkowym cytując stronę " 12g Copper carbonate with 126ml of DI water and 10ml of 75% Formic acid in a glass jar"
Metoda b) oparta o glicerynę, etanol i CuSO4 (12 min 42 sekunda)

Moje efekty w porównaniu do tego co jest zaprezentowane w internecie są nader marne. I tu kilka pytań - czy do metody b) można użyć popularnego kreta jako składnik NaOH ? , do tego z allegro kupiłem siarczan miedzi 5 wod. - ale on wydaje się być mokry (jak grubo zmielony cukier który jest zawilgotniały - może kiepski materiał) i po rozpuszczeniu całości na dnie pojawia mi się jakiś dziwny osad .. a reakcja nie zachodzi jak na filmie , zamiast etanolu użyłem denaturatu

a) tu węglan miedzi jest mega suchy i wraz z kwasem mrówkowym 85% całość się ładnie rozpuściła (roztwór jest klarowny i w kolorze jasno niebieskim) - ale reakcja nie zachodzi - z tym że ja staram się to zaktywować laserem 405nm niebieskim - nie 980nm

Może ktoś z was podpowie gdzie szukać błędu LUB jakąś inną kąpiel doradzi ?

9 mar 2025, o 18:23

Post Re: Laserowa metalizacja - miedziowanie
Sugeruję używanie czystych odczynników, akurat NaOH jest tani.

Jaka moc lasera była użyta w Twoim eksperymencie?

11 mar 2025, o 19:49
@MODERATOR

A nie łatwiej na całe szkło nanieść miedź np. za pomocą kąpieli składającej się z EDTA, jonów Miedzi, Wodorotlenku Sodu oraz Formaldehydu.
Następnie można tą warstwę pogrubić/wybłyszczyć za pomocą standardowej galwanicznej kąpieli na bazie siarczanu miedzi oraz kwasu siarkowego i przepływu prądu
potem nakładasz negatyw tego co ma się pojawić i trawisz co co ma być przezroczyste

metoda nakładania negatywu i trawienia tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=IV76AiosMgo

aby miedź lepiej się trzymała szkła to pewnie warto by było miejsca które mają być miedziane zmatowić za pomocą np. kąpieli opartych na fluorkach - ale tutaj już bez osoby z doświadczeniem chemicznym odradzam.

14 mar 2025, o 19:23

Witam, z tego co testuje laser mocy 20W może stopić szkło - tak wiec adhezja do podłoża z automatu przy metalizacji występuje... przepatrzę podwyższę linki i informacje i dam znać

19 mar 2025, o 16:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]