Stanął przedmną problem natury praktycznej i liczę na pomoc
Wczoraj wieczorem mój kot przewrócił palącą się świecę na nowiutki piękny stół z drewna, skutkiem czego wspomniany mebel zdobią teraz setki drobnych plamek z zastygłego wosku. Moja żona (no prawie), jest załamana, "bo przecież taki piękny stoli był i że teraz cały dzień będzie to skrobać, a i tak plamki zostaną" A ja myślę że można by to jakoś chemicznie usunąć, nie niszcząc przy tym lakieru ?
Jeżeli ktoś zna jakiś sprawdzony sposób będę wdzięczny
pozdrawiam
19 sty 2006, o 00:06
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
Hmm...
Zakładając, że wosk jest mieszaniną wyższych kwasów karboksylowych,
to chyba wodny roztwór wodorowęglanu sodu powinien pomóc.
Nie jestem pewien czy to pomoże, ale na pewno nie uszkodzi to lakieru,
więc nie zaszkodzi spróbować.
19 sty 2006, o 01:18
Chrobry1
Dołączył(a): 11 sty 2006, o 09:48 Posty: 169 Lokalizacja: swiete miasto
Spruboj sposobu starego jak swiat. Kilka warstw bibuly lub innego papieru ale chlonnego poluz na stole i zaprasuj ten wosk.Powinien sie caly wchlanac w papier.
19 sty 2006, o 11:22
Anonymous
Myślałem o tym, ale boje się że lakier mógłby się odbarwić pod wpływem temp.
20 sty 2006, o 00:13
Anonymous
wosk
jeżeli dysponujesz wodorotlenkiem sodu możesz spróbowac przemyc plamki bardzo rozcieńczonym roztworem powiedzmy 0,1% to nieuszkodzi lakieru a z woskiem da dobrze rozpuszczalną sól i gliceryne które z złatwością zmyjesz i niebędzie śladów
20 sty 2006, o 09:51
daniel90
Cytuj:
Zakładając, że wosk jest mieszaniną wyższych kwasów karboksylowych, to chyba wodny roztwór wodorowęglanu sodu powinien pomóc.
może ktoś napisać jak zachodzi reakcja? jakie są produkty?
26 sty 2006, o 19:45
dexterkrak
zelazko wystarczy na niecale 100 stpni. działa (ja tak z dywanu usuwałem i dywan cały)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości