Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
substancja higroskopijna do eksykatora 
Autor Wiadomość
Zasłużony dla forum

Post substancja higroskopijna do eksykatora
Szukam jakiejś substancji do suszenia. Chciałbym aby była w miarę uniwersalna.
Nie wiem co wybrać:
silikażel, bezwodny chlorek wapnia, bezwodny siarczan magnezu,bezwodny siarczan miedzi , wodorotlenek sodu , itd..
Drugą sprawą jest to aby substancja była "wielorazowego użytku" tzn dało się ja wyprażyć np w piekarniku aby pozbyć się wody.
Kolega CTX polecił mi P4O10 ale niestety jest to zabawka jednorazowa...
Która z tych substancji jest najbardziej higroskopijna i najlepiej osusza? Czy warto iść na kompromis i kupić CaCl (ponieważ można go wyprażyć) zamiast P4O10 ? Jakie jest wasze zdanie i doświadczenie z takimi substancjami?

5 mar 2006, o 22:16

5 mar 2006, o 22:22
Zasłużony dla forum

CaCl2. Co prawda nie stosowałem do eksykatorów, mam prod. własnej, ale jak raz mi sie wysypało z 1g. na stół, to po 1 min miałem tam jeziorko nie do osuszenia.....
Poza tym łatwy w obróbce, przechowywaniu itd.

pozdro

5 mar 2006, o 22:48
Zasłużony dla forum

P205 - hm a to sito molekularne ... mógłbyś coś więcej o nim? bo szukałem w internecie ale efekt mizerny oprócz tego że jest to krzemian sodowo glinowy i działa na zasadzie mikro por które absorbują wodę z otoczenia i potrafią zmniejszać się wraz ze wzrostem temperatury - przynajmniej tak zrozumiałem. To znaczy że będę mógł suszyć je w piekarniku? W jakiej temp. ? Podobno stabilny jest do 350 stopni Celsjusza. To tymczasem najlepszy środek suszący? Wiem że pakują to między szyby zespolone aby usunąć parę wodną i szyba przez to nie zaparuje od środka. Natomiast nie wiem nic o skuteczności i użytkowaniu tego. Czy ktoś używał sita molekularnego typu 4A ? Jak tak to proszę o opisanie czy się opłaca.
W poch-u napisali ze strata po prażeniu wynosi max 3% - to znaczy że podczas prażenia nieodwracalnemu zniszczeniu ulega 3% powierzchni porowatej ? W jakiej temp. prażyć aby jak najmniej zniszczyć a żeby prażenie przynosiło skutek? A no i najważniejsze - jak długo należy suszyć w eksykatorze ? Jaka jest wydajność takiego sita ( najlepiej w porównaniu do innych substancji higroskopowych) ? po jakim czasie można powiedzieć ze coś jest suche itd itd?

5 mar 2006, o 23:33

Kwas siarkowy techniczny. Bardzo skuteczny, tani, da się regenerować (choć raczej nie warto).

6 mar 2006, o 00:05
Zasłużony dla forum

hm każdy wymienia jakąś substancje... ale ja nie mam porównania co jest lepsze od czego ... piszcie też dlaczego tak odpowiadacie...
W chemik.aip.pl powiedzieli mi że lepszy będzie chlorek wapnia - skuteczniejszy od sita molekularnego typ 4a. Czy ktoś używał wielokrotnie chlorku wapnia ? W jakiej temp. go prażyć aby pozbyć się wody? Czy ulega on rozkładowi - a jak tak to w jakiej temp. ?

6 mar 2006, o 00:15
Post odp.
Opcji jest kilka CaCl2 jest b.dobry i tani do eksykatorów,zależy w czym suszysz !! do eksykatorów idealny
jesli bezpośrednio zmieszane np. ciecz to sita silikonowe/granulki/
choć do eksykatorów też sie stosuje,ja np. po uprzednim osuszeniu przez CaCl2 dopiero Silica żel.
nie opisałes o jakiego typu odwodnienie ci chodzi :roll:
bo i np.oleum czy Mg(ClO4)2 jest b.dobrym srodkiem odwadniajacym
jak i wszelkie bezwodniki P2O5,CrO3 itp.
eko.

7 mar 2006, o 04:10
Zasłużony dla forum

nie opisałes o jakiego typu odwodnienie ci chodzi :roll:
bo i np.oleum czy Mg(ClO4)2 jest b.dobrym srodkiem odwadniajacym
jak i wszelkie bezwodniki P2O5,CrO3 itp.
eko.

Nie rozumiem pytania o typ odwodnienia ....

7 mar 2006, o 11:55
@MODERATOR

Napisz co dokladnie chcesz odwadniać i do jakiego stopnia, bo niektórych rzeczy nie wolno suszyć niektórymi związkami

7 mar 2006, o 15:32
Zasłużony dla forum

No ja nie sprecyzowałem bo szukam uniwersalnej substancji . Ewentualnie powiedzcie jakiej substancji używać na początku suszenia ponieważ jest wydajna a jakiej w dalszych stopniach osuszania - czyli mniej wydajna ale potrafi z czasem osuszyć bardziej nisz np. CaCl2

7 mar 2006, o 16:24
@MODERATOR

Z tego co wiem to najwydajniejszy jest P2O5, ale na jego powierzchni tworzy sie warstwa H3PO4 która obniża wydajnośc suszenia: monieczne przetrząsanie.
Co do "uniwersalności"- jak coś jest do wszystkiego, to najczęściej jest do niczego :wink: Nie radze np suszyc EtOH sodem, bo moze to się źle skończyć....podobnie suszenie EtOH z użyciem CaCl2 nie jest najlepszym pomysłem gdyz CaCl2 tworzy z nim połączenia.

7 mar 2006, o 16:30
Zasłużony dla forum

pdf o suszeniu zamieszczony został tutaj:
http://dako.pagema.net/index.php?fs_cmd ... r=4e6f7765
Polecam , dużo informacji o metodach suszenia i środkach suszących.

6 cze 2006, o 23:54

Z tablic adamantan wynika, że najlepszy będzie nadchloran magnezu, bo z 1m3 powietrza zostaje 0,1 miligrama wody, lepsze właściwości mają bezwodnik fosforowy i barowy, więc odpadają, stawiam na nadchloran magnezu...
(CaCl2 zostawia 0,3 grama; 80% siarkowiec 5,8 grama; sito molakularne 1 miligram)
Tablice ADAMANTAN strona 185

Idioci ciągle od nas odchodzą...

9 cze 2006, o 20:33
Zasłużony dla forum

ale regeneracja w temp 240 stopni C pod próżnią ;] - odpada :)
Ja do eksykatora do takiego zwykłego suszenia używał bym żelów krzemionkowych - SiO2
Zawartość wody resztkowej w powietrzu = min 0.02mg H2O /L
Z tym że im bardziej jest obciążony wodą tym więcej pozostaje wody resztkowej.
Pojemność 20-27% w temp 25 stopni C
Można nimi suszyć praktycznie wszystko. Praktycznie obojętny chemicznie więc można nawet dosypywać go do cieczy czy substancji suszonej a później ciecz dekantować.
Są żele ze wskaźnikami (niebieski - CoCl2 ; pomarańczowy - fenoloftaleina)- zmieniają barwę przy 7-10g H2O zaadsorbowanej na 100g żelu.
I regeneracja w temp. 120-170 stopni C czyli bez problemu w elektrycznym piecyku kuchennym :)

A co do pozostałości w postaci wody resztkowej to chyba najlepiej wypada wodorek wapnia - CaH2 .
zawartość wody resztkowej w powietrzu = 0.00001mg H2O /L
Pojemność stechiometryczna.
CaH2 + H2O --> 2H2+ CaO
CaO+ H2O ---> Ca(OH)2

13 cze 2006, o 10:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]