Dołączył(a): 15 gru 2005, o 17:46 Posty: 88 Lokalizacja: bardzo lubie ciasteczka
tabela szlachetności pierwiastków
ma ktoś link lub może mi napisać (wiem że hel jest najszlachetniejszy) Prosze o pomoc
_________________ ja
12 cze 2006, o 20:26
ethernity
@MODERATOR
z tego co wiem to wyróżnia się tylko gazy szlachetne- być może chodzi ci o tabelke potencjałów w układach redoksy lub szereg elektrochemiczny metali-sprecyzuj dokładniej, bo "tabeli szlachetności pierwiastków" raczej nie znajdziesz.....
12 cze 2006, o 21:16
kzp5
Dołączył(a): 15 gru 2005, o 17:46 Posty: 88 Lokalizacja: bardzo lubie ciasteczka
no nie wiem jak to powiedzieć.... chodzi mi o to że chciałbym mieć tabele (lub wykres) który pierwiastek można zredukować jakimś pierwiastkiem (cos takiego - bede zmyślał)
Au>Ag>Cu>Fe>C>mg>Al>K>Na.....
---------->
wzrost aktywności
czyli np. żelazo można zredukować Węglem a węgiel magnezem (do czystych pierwiastków)
_________________ ja
14 cze 2006, o 17:36
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
kzp5 napisał(a):
chodzi mi o to że chciałbym mieć tabele (lub wykres) który pierwiastek można zredukować jakimś pierwiastkiem...
Czyli jest Ci potrzebna tabela standardowych potencjałów elektrody.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 22 gości