Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Baterie 
Autor Wiadomość
Post Baterie
Mam baterie pieniążkową o napisie AG10 Rozprółem ją :) i było trochę takiej szaro-srebrnej masy :D jak ją wyćiągnełem to była taka papierowa przegroda jak ją wyjełem to było dużo czarnych płatków :D Co to jest to czarne i szare? Srebro ?[/url]

24 cze 2006, o 09:56
**

jasne ! już ci tam dadzą srebro :D:D:D:D:D:D:D:D

są to baterie cynkowo-węglowe ;)

24 cze 2006, o 10:05
Baterie srebrowe też istnieją... mam parę :D
A jaka to bateria LR1130

24 cze 2006, o 10:07
Lepiej uważaj... może być to na przykład jakiś algamanat rtęci ...

Jeżeli miałeś nieszczęście otworzyć bateryjkę rtęciową, to pewnie tą masą była zawiesiną HgO i ZnO w wodorotlenku potasu KOH. Zawiesina ta mogła pod wpływem reakcji eletrodowych ( czyt: zużycia baterii :P) zwiększyć ilośc rtęci przez redukcję tlenku. Szczerze mówiąc wątpię żeby byłą to bateria cynkowo-węglowa, ale zerknij na anodę - jeśli jest z grafitu, to w takim razie wskazuje to właśnie na ten typ, a wtedy mazią będzie pasta z MnO<sub>2</sub> NH<sub>4</sub>Cl i ZnCl<sub>2</sub>.

Tyle odemnie.
Pozdr.

POST2:
Cytuj:
A jaka to bateria LR1130?

Mówisz - masz ;)
Litera "L" oznacza że jest to bateria alkaliczna, w której rolę depolaryzatora spełnia dwutlenek manganu a ekektrolitem jest roztwór wodorotlenku potasu.
Litera "R" oznacza ogniwo o budowie walcowej, bądź kubkowej.
1130 to nic innego jak oznaczenia rozmiaru ogniwa.

Cytuj:
Mam baterie pieniążkową o napisie AG10

Litera 'A' oznacza ogniwa w których depolaryzatorem jest tlen z powietrza, a elektrolitem salmiak NH<sub>4</sub>Cl.
Co do tego oznaczenia nie jestem pewnien, zwłaszcza do "AG" bowiem nie spotkałem się z takowym.

Pozdr.
Sry za post pod postem ;)

// ok, ale używaj w takim wypadku opcji edytuj posta o.r.s.

24 cze 2006, o 18:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]