Witam wszystkich!
Może ktoś z Was dobrych ludzi potrafi mi pomóc?
Kiedyś był dostępny preparat antykorozyjny oparty na wosku pszczelim firmy "Hammerite"był rewelacyjny chociaz nie tani ale bardzo skuteczny.Poniewaz obecnie nie mozna go nigdzie nabyć po prostu znikł z rynku chyba ze względu na za wysoką cenę postanowiłem spreparować takowy we własnym zakresie.Nie wiem jaka substancja moze być dobrym rozpuszczalnikiem dla wosku.Gdyby udało mi się z waszą pomocą ten wosk rozpuścić. Nie mam dostępu do sprężonego powietrza o odpowiednim ciśnieniu w zwiąku z tym muszę z tego zrobić aerozol pytanie brzmi:"jak to zrobić?"W mieszalniach lakierów nie podejmują się nabić pojemnik takim preparatem.Z góry dziękuję za wasze dobre serca!!!
17 lip 2006, o 16:44
Anonymous
przede wszystkim, ten temat nie powinien być w "przywitaj się"
woski są estrami długołańcuchowych (16-30 węgli) kwasów monokarboksylowych i alkoholi np.mircyna-heksadekanian triakontanylu
proponuję ci spróbować rozpuścić to w etanolu(denaturacie), estry rozpuszczają się również w eterze dietylowym, ale zapewne go nie posiadasz
17 lip 2006, o 17:02
Anonymous
nie ta komnata pomyliłeś sie a nabiec można wykożystująć€jąc stary dezodorant pusty i wkręcają z dołu wentyl przyklejając taki do felk do opon bezdętkowych i dmuchasz powietrze kompresorem i juz
17 lip 2006, o 17:04
Anonymous
Preparat antykorozyjny
Dziekuję bardzo za rady wszystkim!!!!!
Będę tego wszystkiego probował.
Mam jednak nieco obawy co do nabijania aerozolu.Jakie ciśnienie wytrzymuje takie opakowanie po aerozolu?
Przy zbyt dużym ciśnieniu mozna spowodować wybuch a wtedy może to się różnie skończyć.Kto wie czy nie w szpitalu?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości