Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Dymiąca butelka 
Autor Wiadomość
Post Dymiąca butelka
Witam!

Dzisiaj, podczas kopania skoczni na naszym boisku szkolnym trafilismy na jakies butelki. Jeden idiota upuscil jedna z nich na ziemie plyn w butelce zapalil sie, i zaczelo sie tworzyc mnostwo bialo - szarego dymu (czyli wychodzi na to, ze musi to byc substancja reagujaca z powietrzem).
Do tego musi miec dosc spora temperature spalania, skoro przetopila metalowy szpadel :? Pozniej spod ziemi zaczely sie wydobywac kleby kolejne kleby dymu i ogolnie zrobil sie niezly burdel... Prawdopodobnie jest to jakis shit z I albo II Wojny Swiatowej. :szok: Ktos ma jakis pomysl co to moze byc? Moja kolezanka przypuszcza ze mogl to byc bialy fosfor, albo tlenek metylu (ja jestem raczej sklonny wierzyc w ta pierwsza opcje).

Z gory thx za odpowiedzi
sskeleton :wink:

//nazywaj tematy po ludzku o.r.s.

14 wrz 2006, o 19:00
fosfgor jest ciałem stałym :lol: poza tym po tak długim czasie (od II wojny św) cały fosfor by sie powoli utlenił do P<sub>2</sub>O<sub>5</sub> a ten by wchłonął wilgoć i powstałby bezbarwny glut H<sub>3</sub>PO<sub>4</sub>. Więc to raczej nie fosfor, chyba że moje wnioski są błędne (jeśli tak to niech ktoś mnie uświadomi :D )

14 wrz 2006, o 19:06
http://pl.wikipedia.org/wiki/Granat_zapalający

Butelki byly (raczej) szczelnie zamkniete, wiec chyba wilgoci w nich nie bylo...

14 wrz 2006, o 19:10
jak szczelnie? facet z kółka chemicznego pokazuwał że miał bardzo długo w szafie zamknięte w słoiku na odczynniki bardzo mocno zakręconym to mu właśnie taki glut powstał

14 wrz 2006, o 19:41
Ehh... byly tak szczelne, ze na pewno nie bylo w nich tlenu, bo dopiero po kontakcie z nim zaczynala sie reakcja :roll:

14 wrz 2006, o 19:45
:D :D :D

14 wrz 2006, o 19:49

płyn ten był bezbarwny ? czy miał jakiś kolor odcień i czy smierdziało czyms podczas jego spalania? trochę więcej konkretów kolego to może coś się poradzi :)

Ale skoro dym był taki jaki był (tlenki NOx?)....strzelając na pałę obstawiam że może to być acetaldoksym ....lepiej znany opd nazwą oksym aldehydu octowego... z tego co wiem nie ma z tym żartów O.o

Ling do karty charakterystyki:
http://www.mpbio.com/includes/msds/eu/pl/205476-pl-eu.pdf#search=%22%C5%82atwopalna%20ciecz%22

Kontakt na PW :]

14 wrz 2006, o 22:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]